Ponoven poziv NSi: Takoj potrebujemo ukrepe za obvladovanje staranja prebivalstva in nizke rodnosti

DELI:
06.12.2016, NSi

»V NSi gledamo naprej in iščemo rešitve za situacijo, v kateri se bomo znašli čez osem let, ko bo vsak četrti Slovenec starejši od 55 let,« je dejala podpredsednica NSi Iva Dimic, ko je pojasnjevala razloge NSi za sklic današnje izredne seje Državnega zbora.

Izpostavila je, da bo treba na situacijo starajoče se družbe pripraviti tako trg dela kot tudi delodajalce in zaposlene. Poleg tega se v Sloveniji manjša tudi rodnost, projekcije v bližnji prihodnosti pa kažejo še na nižjo rodnost. »Mladim je potrebno zagotoviti delo, potrebno jim je zagotoviti tudi stanovanja in tukaj ravno opozarjamo že ves čas, tudi na ostalih odborih v Državnem zboru, da je prekerno delo za današnje mlade izredno zahtevno, povzroča veliko socialno nesigurnost, posledično pa se potem v prihodnost odlaga tudi odločanje o ustvarjanju družine. Tukaj bi želela omeniti, da prekerno delo mladih in siljenje v SP povzroča tudi izgubo dela in beg mladih možganov v tujino in tega se moramo zavedati,« je dejala Dimiceva.

Ob razpravi o sistemu dolgotrajne oskrbe je spomnila na ministrico Anjo Kopač Mrak, ki po štirih letih ministrovanja, pred tem pa je bila tudi tri leta državna sekretarka, še vedno ni uspela pripraviti zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga dejansko nujno potrebujemo, pa tudi Evropska komisija nas že opozarja, da moramo spremeniti zadeve na tem področju.

Jernej Vrtovec: Potrebujemo družini naklonjeno politiko!

Jernej Vrtovec je v stališču NSi dejal, da se je v Sloveniji ogromno priložnosti za pripravo ustreznih ukrepov na področju demografskih trendov že zamudilo in da ta problem ni prisoten le v naši državi, ampak v celi Zahodni Evropi. Kot je pojasnil se nizka rodnost in posledično tudi staranje prebivalstva vedno bolj izražata v ekonomskih neravnovesjih v naši državi.

»Starost prebivalstva se povišuje, kar je sicer pozitivno in tudi dobro, po drugi strani pa to prinaša višje stroške javne porabe in obremenitev pokojninskega sistema. Vemo, da je bila leta 2013 sprejeta pokojninska reforma, vendar moramo že sedaj iz državnega proračuna na leto vložiti v pokojninski sklad več kot milijardo evrov sredstev, lansko leto celo 1,5 milijarde evrov. Več kot nujno je torej razmišljati o spremenjenem pokojninskem sistemu oziroma reformi,« je dejal Vrtovec. Dodal je, da je bo leta 2025 več kot 20% evropskega prebivalstva starega nad 65 let in se vprašal: »Kje bomo dobili denar za te pokojnine? In kje bomo na drugi strani dobili denar za zdravstveno blagajno? Namreč na drugi strani ni mladih, ni delovno aktivnega prebivalstva dovolj, da bi lahko to stanje vzdrževal. In ob tem še en pomemben podatek, da je vedno več mladih izšolanih dobrih kadrov, ki odhaja v tujino. In to je resen problem za naslednje leto.«

Spomnil je tudi, da so se v preteklosti problemi v zvezi z oskrbo starostnikov reševali znotraj družin, saj je pod isto streho živelo več generacij, ki so si med seboj lahko pomagale. »Danes je način življenja drugačen in zato potrebujemo dober sistem dolgotrajne oskrbe in dostopen in dober zdravstveni sistem,« je pojasnil Jernej Vrtovec in dodal, da država lahko mnogo težav reši, če bo demografske probleme reševala z družinam bolj naklonjeno politiko, ki bo mladim dala predvsem možnosti za zaposlitev in pridobitev stanovanj.

Celotni razpravi Ive Dimic in Jerneja Vrtovca si lahko preberete TUKAJ.

Obrazložitev zahteve NSi za sklic izredne seje Državnega zbora pa si lahko podrobneje preberete TUKAJ.