PODPIRAMO SLOVENSKO ŽIVINOREJO, KI JE ZA NAŠE KMETIJSTVO KLJUČNEGA POMENA

DELI:
17.01.2023, NSi

»V poslanski skupini NSi smo se odločili, da podpremo slovensko živinorejo in skličemo sejo odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da bi odgovorili na nekaj tehtnih vprašanj, ki so se pojavila, ko je predsednik vlade pozval ljudi, da spremenijo prehranske navade,« je uvodoma dejala podpredsednica NSi in predsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo Vida Čadonič Špelič.

Kot je pojasnila, v NSi seveda priznavamo vsakemu, tudi predsedniku vlade, da se prehranjuje tako kot osebno misli, da je prav. »Če pa nekdo, ki je predsednik vlade, napove takšne spremembe, pa seveda završi. In tokrat je završalo med kmeti in tudi med potrošniki. Pojavilo se je nekaj vprašanj brez odgovorov. Kmetje so začutili, da jih je nekdo pustil na cedilu,« je dodala in povedala, da je slovenska živinoreja osnovna dejavnost slovenskega kmetijstva.

Kot je pojasnila, je 60 odstotkov slovenske zemlje travinje in tam ni mogoče gojiti nič drugega. »Zato je prav, da se tega zavedamo, ker je to naša naravna danost. Poleg tega ravno iz tega travinja naredijo prežvekovalci beljakovino, ki je potrebna za naš razvoj. Tudi samooskrba, o kateri radi govorimo in ne bi smela biti samo predvolilna floskula, je v Sloveniji močno odvisna od dobre živinoreje,« je še dodala Vida Čadonič Špelič.

Opozorila je tudi, da bo morebitno zmanjšanje obsega slovenske živinoreje negativno vplivalo tako na mesnopredelovalno industrijo, slovenski turizem in številne družinske kmetije, ki se ukvarjajo s kmetijstvom ter navsezadnje skrbijo tudi za obdelanost podeželja.

»Podpiramo slovenske kmete, ki skrbijo za razvoj podeželja, nam prideluje hrano, s tem skrbijo za naše zdravje in na koncu tudi za našo neodvisnost. Kajti če imaš hrano, si v resnici neodvisen. Zato v Novi Sloveniji želimo razpravo s strokovnjaki. Predlagali smo tudi sklepe, kjer smo predlagali, da se vsi odločevalci s pomenom živinoreje seznanijo in da ministrstvo za kmetijstvo ter vlada to panogo še naprej podpirajo,« je v zaključku dejala poslanka NSi.