POD VLADO ROBERTA GOLOBA SE OBETAJO TEŽKI ČASI ZA SLOVENSKO GOSPODARSTVO

DELI:
26.10.2023, NSi

V državnem zboru v okviru izredne seje poteka razprava o vladnem predlogu zakona o delovnih razmerjih. Na seji je stališče v imenu poslanske skupine NSi podal poslanec Aleksander Reberšek.

Predlagan zakon o delovnih razmerjih je v javnosti dvignil veliko prahu, sploh zaradi tega, ker nima soglasja ESS. »Zakon ni usklajen z delodajalsko stranjo. Delodajalci so letos julija izstopili iz ESS zaradi konstantnega kršenja pravil ESS in izrazite neenakopravne obravnave delodajalske strani v pogovorih z vlado in sindikati. S tem, ko v Levici navidezno stopate na stran zaposlenih, obremenjujete gospodarstvo – roko na srce delate veliko škodo tudi zaposlenim,« je bil jasen poslanec NSi.

Delodajalske organizacije so zainteresirano javnost v preteklih mesecih večkrat opozorile, da je vlada sprejela spremembe ZDR, ki niso usklajene z obema socialnima partnerjema. »S tem je bil dokončno pokopan socialni dialog. Gre torej za temeljno in načelno vprašanje, ali so vsi socialni partnerji enakovredni oz. ali imajo delodajalske organizacije v socialnem dialogu enakovreden položaj,« je dejal Reberšek.

S predlagano zakonodajo bodo na slabšem oboji: delodajalci in delavci

Zaradi predlagane zakonodaje bo po mnenju poslanca »manj investicij in manj bolje plačanih delovnih mest. Na koncu bo delavec imel manj zaradi stranke Levica. Nikakor ne zagovarjam, da bi podjetja izkoriščala svoje zaposlene in imela nekorekten odnos z zaposlenimi. V razmerju delodajalec in zaposleni je treba najti pravo razmerje: Med pravicami delavca na eni strani in možnostmi podjetja, da se prilagaja razmeram na trgu,« je poudaril.

V NSi zagovarjamo razbremenitve gospodarstva in debirokratizacijo. »Ta zakon je v enem delu spisan tako, da je uperjen proti delodajalcem. Kratko pa bodo na koncu potegnili zaposleni, ker na dolgi rok ne bo služb,« je zaključil poslanec Aleksander Reberšek.

V obrazložitvi glasu je predsednik NSi dejal, da se z zakonom nalaga »dodatno birokracijo slovenskemu gospodarstvu, in če to dodatno birokracijo podkrepite še z dodatnimi davki, ki jih je minister za finance napovedoval včeraj, potem se obetajo resnično črni časi za slovensko gospodarstvo,« je zbrane opozoril Matej Tonin.

Državni zbor/Matija Sušnik