PO TRIDESETIH LETIH SMO ŠE VEDNO PRED IZZIVOM URAVNOTEŽENOSTI MEDIJSKEGA PROSTORA

DELI:
03.06.2021, NSi

Poslanka Tadeja Šuštar se je udeležila videokonference v okviru projekta Hitri odziv medijske svobode – MFRR. Na njej je na začetku svoje razprave poudarila ključno vlogo medijev pri delovanju demokratičnih držav. Pohvalila je informiranje RTV Slovenija v času prvega vala epidemije, izpostavila pa tudi pomembno vlogo RTVS pri šolanju na daljavo, saj so ustvarjalci programa pripravili veliko izobraževalnih vsebin za otroke: »Zavedam se kako pomembni so mediji, zato se moramo pogovarjati o medijski krajini, o financiranju, o težavah tiska, medijski zakonodaji itd. Zavzemati pa se moramo za objektivno, kritično, strokovno in neodvisno poročanje, ki upošteva svobodo izražanja, mnenjsko pluralnost in etične standarde.«

Izpostavila je dve zgodbi, ki v zadnjem času odmevata v Sloveniji in zaradi katerih se postavljajo vprašanja o nalogah, ciljih in poslanstvu novinarjev RTV Slovenija. Kot prvo je izpostavila prepoved objave daljšega pogovora z izraelskim veleposlanikom za Slovenijo Eyalom Selo v oddaji Odmevi na TV Slovenija. Pripravljen je bil obširen intervju v katerem je veleposlanik govoril o aktualnem konfliktu med Izraelci in Palestinci. Po navodilu odgovorne urednice informativnega programa pa je bil objavljen le 30 sekundni izsek, ki ga je veleposlanik komentiral z besedami: »Bil bi vesel, če bi objavili več.« Izvajanje cenzure in s tem kršenje Pravilnika o poklicnih standardih zagotovo nista zgled dobrega in avtonomnega novinarstva.

Kot drugo sporno dogajanje pa je izpostavila gostovanje kontroverznega protestnika Anisa Ličine v oddaji Tednik. Gospod Ličina je na javni televiziji dejal, da nasilja nad novinarji, ki se je zgodilo na protivladnih protestih ne bi izvajali, če bi šlo za novinarje RTVS. »V tem primeru ne gre samo za vzpodbujanje nasilja nad novinarji, ampak tudi za obravnavo protivladnih protestov, pri kateri ustvarjalci programa niso bili nepristranski in neodvisni od političnih, komercialnih in drugih ideologij« je nadaljevala Tadeja Šuštar.

Svobode brez odgovornosti ni. Iz svobode medijev izvira odgovornost poročanja, vezana na temeljne ustavne vrednote. »Naša vizija mora biti ustvarjanje pluralnega medijskega prostora, ki bo odslikaval različne vrednote in nazorska prepričanja državljanov. To je temelj za gradnjo strpne in vključujoče družbe« je zaključila poslanka NSi.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja