PO LETU GOLOBOVIH NAPADOV NA RAZLIČNE DRUŽBENE SLOJE SE LAHKO VPRAŠAMO, KDO BO NASLEDNJI »RAZREDNI SOVRAŽNIK«?

DELI:
21.12.2023, NSi

»V NSi s stanjem v pravosodju nismo zadovoljni. Mnogi ga tudi imenujejo krivosodje, zato smo se odločili za spremembe. Menimo, da je sodstvo potrebno temeljite prenove, sploh na področju imenovanja sodnikov. Veliko sodnic in sodnikov, ki delajo znotraj sistema, pravi, da je sedanji sistem preveč nepregleden, sodni svet pa tudi ni dolžan vsebinsko obrazložiti svojih odločitev,« je uvodoma dejal podpredsednik NSi in vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče.

Poudaril je, da nihče ni zadovoljen s trenutnim stanjem v sodstvu: niti sodniki niti državljanke in državljani, ki se zanašajo na nepristranskost delovanja sistema. »Zahtevamo transparentnost sodnega sveta, za članstvo v Sodnem svetu pa bodo potrebno izpolnjevati jasne in stroge pogoje. Tudi za člane iz sodniških vrst. Glavni cilj sprememb so bolj kakovostne odločitve Sodnega sveta. Brez tega v sodstvu nikoli ne bo napredka,« je dodal Cigler Kralj.

Leto 2023 so močno zaznamovale uničujoče poplave. Po ujmi je bilo čutiti veliko solidarnost z vsemi, ki so jih poplave najbolj prizadele. Po mnenju vodje poslanske skupine NSi se je za kratek čas poenotila tudi politika. »Prav vsi smo se odzvali, vsak po svojih močeh in verjamem, da je to dalo neko upanje Slovenkam in Slovencem, da nismo še čisto zavozili naše družbe. Pozdravljamo tudi na nek način to, da je vlada slišala pozive Nove Slovenije in je šla v smer birokratske razbremenitve pri gradbenih in ostalih sanacijskih delih. Vseeno pa je potrebno poudariti, da je priprava in implementacija zakonov in predpisov trajala predolgo,« je opozoril vodja poslancev.

Vladi se je zataknilo tudi pri financiranju popoplavne obnove. Koalicija ni želela slišati pozivov, da naj ne obremenjuje ljudi in gospodarstva z novimi davki. »Vzdušje na terenu ob teh napovedih ni dobro. S poslansko skupino NSi smo vsak mesec na obisku ene regije. Naloga koalicije bi morala biti, da poskrbi za ljudi. Ta vlada je padla na danih obljubah, ki jih je bilo preveč in premalo izpolnjenih,« je poudaril Cigler Kralj.

Napadli so tudi slovensko podeželje in slovenskega kmeta. »Najprej so nagnali traktorje iz Ljubljane, nato je morala ministrica Šinko oditi zaradi nevladnih organizacij in zdaj slišimo vse mogoče o tem, kam je razporejen denar od zaseženih živali. Verjetno gre za nek, lahko rečem NVO-jevski način pridobivanja denarja prek tako zaseženih živali,« je zaključil vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj.