Komentar: #pametnaSLOVENIJA – Partnerstvo za preboj

DELI:
05.09.2019, NSi

Slovenija je lepa. To nam priznavajo turisti, ki so letošnje poletje v velikem številu obiskali našo domovino. Seveda smo ponosni na laskave ocene. Po tovrstnih pogovorih mi v možganih vedno viharijo misli, kako malo bi bilo potrebno v Sloveniji, da bi nekaj res motečih ovir odpravili. Ustvarjalnosti moramo na široko odpreti vrata.

Vse se začne in konča v parlamentarni dvorani, pa si to priznamo ali ne. Naša medsebojna razmerja in naše družbene sisteme urejamo z zakoni, ki se sprejemajo z večino poslanskih glasov. Spremembe torej potrebujejo večino poslancev. Samo eden je vpijoč v puščavi, goro lahko premakne le večina.

Zaradi našega proporcionalnega  volilnega sistema je sestava slovenskega parlamenta vedno pestra. Za večino je vedno potrebno sodelovanje več strank. Bolj kot so si stranke programsko sorodne, lažje je sodelovanje. Večje kot so razlike, napornejše je dosegati potrebno večino.

Brez sodelovanja ni večine. Brez večine ni sprememb. Brez sprememb pa ne bomo nikoli uresničiti vseh naših možnosti in odpraviti ovir, ki nam preprečujejo preboj. V DNK zapisu vsake slovenske politične stranke bi moral biti poudarjen gen za sodelovanje, saj brez njega nobena stranka ne more uresničiti tistega, za kar si prizadeva.

NSi je v sredini slovenskega političnega prostora odprta za sodelovanje z vsemi. V politiki ni prostora za zamere. V slovenskem političnem prostoru so se doslej oblikovale tri oblike sodelovanja:

  1. koalicijske pogodbe in sporazumi,
  2. sporazum o sodelovanju z vlado in
  3. partnerstvo za razvoj.

Intenziteta sodelovanja je pri zgoraj omenjenih oblikah različna. Koalicijska pogodba pomeni sodelovanje v vladi. Sporazum Levice o sodelovanju z vlado je zadnja inovacija v našem političnem sistemu. Prinaša priviligiran status v koaliciji, vendar brez ministrov v vladi. Torej vpliv brez odgovornosti. Iz časa vlade, v kateri je sodelovala tudi NSi, poznamo tudi partnerstvo za razvoj. Njegovo bistvo je bilo, da je vlada z opozicijo poskušala pred formalno obravnavo v parlamentu doseči čim večje politično soglasje o pomembnih in za prihodnost Slovenije ključnih rešitvah.

Slovenija za preboj potrebuje nov nacionalni konsenz. Po dveh velikih nacionalnih konsenzih, osamosvojitvi in članstvu v evro-atlantskih integracijah, sedaj potrebujemo tretji nacionalni konsenz. V Novi Sloveniji vidimo priložnost za tretji nacionalni konsenz v vsesplošni digitalizaciji države, ki bo odpravila številne birokratske ovire, zmanjšala korupcijo in ustvarila podlago, da se talenti naših ustvarjalnih ljudi razcvetijo v korist vse države.

V Novi Sloveniji smo pripravljeni na partnerstvo za preboj. Ne zanima nas trenutna vlada. Priviligiran nadkoalicijski status z morebitno Levico v opoziciji je za nas neuresničljiv. Ne nameravamo politično reševati Šarčeve vlade, smo pa pripravljeni reševati Slovenijo, ko gre za razvojna vprašanja. Pri delu v korist Slovenije in njenih državljanov ne potrebujemo položajev v vladi, potrebujemo zgolj vlado, ki je pripravljena na dialog z opozicijo. Predvsem pa potrebujemo politiko, ki se je sposobna dogovoriti o tretjem nacionalnem konsenzu. Prihodnost bo digitalna ali pa je ne bo.

Podrobnosti o #pametnaSLOVENIJA in partnerstvu za preboj, ki smo jih predstavili na programski konferenci, si lahko preberete TUKAJ.

 

Matej Tonin

predsednik NSi