OSVOBOJENIM BREMENA RAKA OMOGOČIMO SAMOSTOJNOST IN VRNITEV V POLNO ŽIVLJENJE

DELI:
21.10.2021, NSi

Poslanka Iva Dimic je pred dnevi pozvala k ureditvi položaja za ozdravljene rakave bolnike. S pobudo k uveljavitvi pravice do pozabe bi se popravil položaj prebolevnikov za rakom, ki so v vsakdanjem življenju marsikje prikrajšani. Prišel je čas, da se vse, ki so rak premagali, izenači z zdravim prebivalstvom in se tako konča njihovo dolgoletno diskriminacijo.

V Sloveniji za rakom zboli okrog 15.000 ljudi letno, okoli 8.000 moških in 7.000 žensk, umre jih več kot 6.000, približno 3.500 moških in 2.800 žensk, med nami živi več kot 110.000 oseb, ki so kadarkoli zbolele za eno od rakavih bolezni.

Ko se uspešno zaključi zdravljenje in ko so napovedi zdravnikov onkologov spodbudne, pa se bolniki s prebolelim rakom prepogosto srečajo s težavami, še posebno, če si želijo ustvariti družino in si zagotoviti socialno varnost in lastno eksistenco. Lastno stanovanje, življenjsko zavarovanje sta dve stvari, ki sta ozdravljenim rakavim bolnikom skoraj nedostopni ali pa pod drugačnimi pogoji kot za zdrave ljudi.

»Ne glede na izjemen napredek na področju onkologije diagnozo rak še vedno spremlja stigma – tudi pri posameznikih, ki so to težko bolezen premagali in povsem ozdraveli. A tudi na tem področju prihaja do tektonskih premikov – s tako imenovano pravico do pozabe. Gre za pomembnem civilizacijski dosežek glede izenačenja ozdravljenih rakavih bolnikov in zdravih ljudi,« je prepričana poslanka NSi, ki dodaja: »Govorimo lahko o družbeni pogodbi med državo, zavarovalnicami in bankami, po kateri posameznik na primer pet let po končanem uspešnem zdravljenju raka pri otroku in deset let po uspešnem zdravljenju pri odraslem (države, ki imajo že uzakonjeno pravico do pozabe diagnoze, imajo to pravico vezano tudi na stadij in vrsto raka). Tako bolnik ni več obremenjen z obvezo, da prebolelega raka sporoči kot svoje bolezensko breme.«

Tako na preventivni kot na klinični ravni – s sodobnimi zdravljenji in uspešno uveljavljenimi smernicami – smo v Sloveniji dosegli boljše preživetje rakavih bolnikov. Naslednji korak je, da tistim, ki danes živijo osvobojeni neposrednega bremena raka, omogočimo samostojnost in vrnitev v polno življenje, kakršnega so živeli pred boleznijo, je prepričana Iva Dimic.