OSTRO OBSOJAMO AGRESIJO, KI JO PUTIN IZVAJA NAD UKRAJINO

DELI:
09.03.2022, NSi

Poslanci državnega zbora so s sprejeli deklaracijo, ki obsoja nasilje in agresijo v Ukrajini. Poslanec Blaž Pavlin je v imenu poslanske skupine NSi predstavil stališče NSi, ki ga objavljamo v celoti.

Vir: DZ RS

Danes obravnavamo deklaracijo o podpori Ukrajini. Zahvaljujem se vsem, ki so pripravili to deklaracijo, ki jo danes obravnavamo in jo bomo, sem prepričan, tudi uspeli sprejeti.

V Novi Sloveniji obžalujemo, ker vidimo, da danes ne bo 90 glasov za to deklaracijo, jo pa bo podprla velika večina poslank in poslancev.

Pred seboj imamo ljudi, ki zaradi Putinovih vojnih grozot, zločinskih grozot bežijo, zapuščajo svoje domove. Pred očmi imam ukrajinske otroke, matere, starejše. Že okoli dva milijona jih je moralo zapustiti dom in domovino.

Živimo v zelo zahtevnem obdobju in pomembno je, da ne izgubimo upanja, politika mora dajati upanje, v tem konkretnem primeru predvsem ukrajinskemu narodu.

Dve leti smo se borili z epidemijo in smrtonosnim virusom. Ko smo že videli luč na koncu predora, smo mislili, da se bomo lahko vrnili v svet, kot smo ga poznali. Potem je Rusija ali bolje rečeno Putin napadel Ukrajino, suvereno državo, evropsko državo.

Silovito in z vsemi sredstvi. Njegov cilj je najbrž ideja o obnovi ruskega imperija.

Uničenje Ukrajine je zgolj prva etapa na tej poti. Svobodni svet se mora skupaj upreti dejanjem enega človeka, avtokrata Vladimirja Putina.

Putinovi vojaki lahko rušijo mostove, ampak ljudem ne morejo vzeti sanj po boljši prihodnosti, svobodi, po evropski perspektivi Ukrajine!

Bitka za Ukrajino je bitka za Evropo, kot jo poznamo. Celino svobode, blaginje in miru. Če pade Ukrajina, te vojne in norih ambicij Vladimirja Putina ne bo konec. Nasprotno, njegovi apetiti bodo še večji in metode še bolj brutalne.

Putin hoče, da bi bila Ukrajina del ruskega imperija, mi pa si želimo, da bi bila svobodna in demokratična, del naše evropske družine.

Na Muenchenski varnostni konferenci nam je vsem predsednik Zelenski, predsednik Ukrajine dejal: »Potrebujemo zgolj vašo pomoč in orožje. Borili se bomo sami,« in Evropska unija jim to zagotavlja.

Ukrajinci v teh brutalnih časih potrebujejo predvsem upanje. Najprej, da bodo lahko vojaško porazili močno rusko armado in da bodo po koncu vojne lahko gradili lepšo, svobodno prihodnost.

Potrebujejo evropsko perspektivo, potrebujejo članstvo v Evropski uniji.

V Novi Sloveniji smo prepričani, da Putina ne ogroža širitev zveze Nato – to je zgolj izgovor – ampak širitev demokracije, svobode in blaginje.

Deklaracija, ki jo obravnavamo, je podobna deklaracijam nekaterih nacionalnih parlamentov, ki so že sprejeli deklaracije v podporo Ukrajini, in deklaraciji Evropskega parlamenta.

Evropski poslanci so si praktično enotni v cilju, da se Ukrajini čim prej dodeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji.

V resoluciji Evropskega parlamenta, ki jo je podprlo kar 637 poslank in poslancev od skupaj 676, med njimi so jo podprli tudi vsi slovenski poslanke in poslanci, zahtevajo, da se Ukrajini čim prej dodeli status kandidatke za članstvo v Evropski uniji, da Evropska unija omeji uvoz najpomembnejšega ruskega izvoznega blaga, kot sta nafta in plin, in hitrejšo dobavo obrambnega orožja Ukrajini.

Evropski parlament v sprejeti resoluciji najprej obsoja ruski nezakoniti vdor v Ukrajino in zahteva, da Rusija konča vse vojaške dejavnosti v državi.

Obsoja tudi vlogo, ki jo je pri napadu odigral beloruski diktator Aleksander Lukašenko. Poslanke in poslanci ob tem odločno zavračajo rusko retoriko, ki namiguje na morebitno uporabo orožja za množično uničevanje. Rusijo opozarjajo na njene mednarodne obveznosti in jo svarijo pred nevarnostjo jedrskega zaostrovanja.

V zadnjih tednih smo bili priča temu, kako odločno in enotno je nastopila Evropska unija v podporo Ukrajini in uvedla obsežne sankcije proti Rusiji. V poslanski skupini NSi bi si želeli takšne enotnosti tudi v slovenskem parlamentu.

Tudi Slovenija se pred 31 leti ne bi mogla ubraniti pred jugoslovansko agresijo brez orožja in podpore iz tujine. Kolegice in kolegi, naša moralna dolžnost je, da Ukrajini pomagamo in podpremo boj za demokracijo.

Poslanke in poslanci Nove Slovenije – krščanskih demokratov bomo deklaracijo soglasno podprli.