OSAMOSVOJITEV JE BILA NACIONALNI IN KULTURNI PROJEKT, ZATO SI ZASLUŽI SVOJE OBELEŽJE

DELI:
27.10.2022, NSi

»Združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem moderne zgodovine je v nasprotju z največjim dosežkom v naši zgodovini. To neposredno pomeni ukinitev posebnega obeležja, namenjenega uresničitvi tisočletne želje Slovencev po lastni državi. Največji dosežek pa si zasluži svoj muzejski naslov,«  je uvodoma v nastopu v oddaji 24 ur dejal predsednik slovenske osamosvojitvene vlade in predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Lojze Peterle.

Opozoril je tudi na to, da se v javnosti pojavljajo špekulacije, da gre za ideološki projekt prejšnje oblasti. »Osamosvojitev je bila nacionalni in kulturni projekt in ravno to nas je navdahnilo, da postavimo posebno obeležje temu pomembnemu dogodku naše zgodovine. Žalosti me, da bi se sedaj to ukinilo. V tej odločitvi gre za politiko, ideologijo, predvsem pa za ignoranco do tega muzeja in naše osamosvojitve, ki jo kažete s svojim odnosom do odpora,« je bil jasen Peterle.

Dodal je, da je poteza ministrstva za kulturo skrajno nerazumljiva. »Vi se sklicujete na mnenja nekaterih veteranskih organizacij. Predsedujem močni veteranski in domoljubni organizaciji, ki se imenuje Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve. V njej so tisoči ljudi, ki so bili pripravljeni tvegati vse za Slovenijo in ne razumejo te vaše poteze. To ni bil ideološki projekt, to je bil politični in kulturni projekt, ki nas je postavil na zemljevid tega sveta. To je podtikanje neke etikete, ki nima nobene podlage,« je poudaril Lojze Peterle.

V primeru uresničitve združitve obeh muzejev pa je napovedal oster protesten odziv. »To je demokratično sredstvo izražanja mnenja. Srečujem veliko ogorčenih ljudi, ki te odločitve ne razumejo, se jim zdi nesprejemljiva in so pripravljeni tudi protestirati, ker menijo, da je to zgrešen udarec,«  je prepričan Peterle.