OD VLADE ZAHTEVAMO NATANČEN IN JASEN PREDLOG DAVČNE REFORME

DELI:
31.03.2023, NSi

»Mineva že 18. dan od davčne reforme, ki jo vlada Roberta Goloba še vedno ni predstavila javnosti. Stabilno davčno okolje je ključno za normalno in dobro delovanje gospodarstva. Zato je vlada javnost dolžna seznaniti s tem, kakšno davčno reformo načrtuje,« je opozoril Janez Žakelj in dodal, da smo zaradi nastale negotovosti zahtevali sklic nujne seje Komisije za nadzor javnih financ.Pojasnil je, da je vlada s koalicijskimi partnerji napovedala spremembe dohodninske zakonodaje, ki bi v veljavo stopile leta 2024, in spremembe zakonodaje na področju davka na premoženje, ki naj bi v veljavo stopile leta 2025.

»V javnosti je v zvezi z napovedano davčno reformo ogromno nasprotujočih si informacij in različnih interpretacij. Tudi predstavniki vlade o konkretni vsebini davčne reforme dajejo različne informacije, ki so medsebojno v očitnem neskladju ali si celo nasprotujejo. Predsednik vlade dr. Robert Golob in ostali vladni predstavniki so v zvezi z davčno reformo napovedali široko javno razpravo, ki pa je nemogoča, saj uradnega predloga, finančnega okvira in natančnih izračunov vlada javnosti še ni posredovala,« je poudaril poslanec NSi in s tem utemeljil zahtevo NSi za sklic nujen seje omenjene parlamentarne komisije pod vodstvom Jerneja Vrtovca.

Dodal je, da ljudje še danes ne vedo, ali nas čakajo višji ali nižji davki. »Bodo naše plače bolj ali manj obremenjene? Nas čaka dodaten davek na nepremičnine in katero premoženje bo vlada še dodatno obdavčila?« se je vprašal.

2023 bo očitno leto časovnic, stresnih testov in praznih obljub

Janez Žakelj je dejal, da je za davkoplačevalce in dobro delovanje gospodarstva ključno, da je davčna politika jasna in vnaprej znana. »Vlada se je reforme lotila na nestrokoven in neprimeren način, kar ima negativne posledice. Zato v NSi zahtevamo, da vlada nemudoma predloži osnutek predloga davčne reforme, natančen finančni okvir in izračune davčne reforme. Prav tako naj pojasni, kako se bo izvedla razbremenitev plač ter na kakšen način namerava izvesti obdavčitev premoženja državljanov in podjetij,« je dejal poslanec NSi in situacijo pospremil s komentarjem, da leto 2023 očitno ne bo leto reform, ampak predvsem leto časovnic, stresnih testov in praznih obljub. Dodal je, da bistven problem Golobove vladi ni v slabi komunikaciji, ampak v tem, »da je komunikacija prazna in brez vsebine«.

NSi pričakuje manj obdavčeno delo in krepitev srednjega sloja

Janez Žakelj je predstavil tudi alternativno davčno politiko, ki jo zagovarja NSi: »Cilj davčne reforme morajo biti nižji in ne višji davki. Za NSi je ključno, da se razbremeni delo, posebno pozornost moramo nameniti krepitvi srednjega sloja, saj močan sredni sloj pomeni blaginjo za celotno družbo. Za razvojni preboj Slovenije je ključno, da zadržimo najsposobnejši razvojni kader, zato stavimo na razvojno kapico.«