OČITNO SE BOMO NA VOLITVAH ZNOVA BORILI ZA ISTE VREDNOTE KOT NA PLEBISCITU

DELI:
30.12.2021, NSi

Gost zadnje oddaje »Pogovor o« na Radiu Ognjišče bil predsednik NSi, minister za obrambo in podpredsednik vlade Matej Tonin. Ocenil je napredek države v zadnjih 30 letih, delo vlade v iztekajočem se letu in predsedovanje Svetu Evropske unije. Spregovoril pa je tudi o ciljih, ki si jih je NSi zadala v volilnem programu.

foto: Rok Mihevc/Radio Ognjišče

Na uvodno vprašanje, kje je država po 30 letih samostojnosti, je  predsednik NSi odgovoril, da je v ekonomskem in gmotnem smislu Slovenija zagotovo zelo napredovala in da se je na številnih področjih standard prebivalcev dvignil. »To smo si želeli, a se zdi, da se bomo očitno po 30 letih na prihodnjih državnozborskih volitvah znova borili za iste vrednote, iste stvari, kot so se ljudje pred 31 leti opredeljevali na plebiscitu«.

Meni, da kljub razlikam med političnimi strankami ne bi smeli pozabiti na Slovenijo in na dobrobit njenih državljanov. »Bistvo politike je delati za skupno dobro in si prizadevati, da bodo ljudje predvsem od svojih plač dostojno živeli ter se v državi počutili sproščeno in varno«.

Dodal je, da bomo v NSi naredili vse, da se ne bo uresničil program Levice, ki zagovarja to, da moramo biti vsi enako revni in nihče ne sme biti uspešen. Poudaril je, da je potrebno nagraditi tiste, ki so uspešni. »Če je nekdo uspešen, hvala Bogu, ker ta človek prinaša v naše skupne blagajne toliko več. Nekdo, ki ima visoko plačo, visoko tudi plačuje v različne zdravstvene in socialne blagajne, iz katere vsi koristimo. S splošno dohodninsko olajšavo v noveli zakona o dohodnini bi povzročili to, da bi si država pri naših plačah vzela manj. Posledica bi bile višje neto plače. Naše stališče je, da državljani definitivno bolje vemo, za kaj bomo ta denar porabili, kot pa država.«

Kot najpomembnejše ukrepe vlade v tem mandatu je najprej navedel deset protikoronskih paketov za pomoč ljudem in gospodarstvu v covid krizi. »Imamo zgodovinsko rekordno visoko zaposlenost. Če ne bi določenih stvari prav delali, se to zagotovo ne bi zgodilo. Na drugi strani to pomeni rekordno nizko brezposelnost. Skratka, tisti, ki danes želijo delati, delo tudi dobijo. Gospodarstvo delavce išče povsod. Gospodarski in ekonomski ukrepi so bili torej zagotovo pravilni,« je ocenil in spomnil na delo in dosežke drugih ministrov iz vrst svoje stranke.

V zvezi z demografsko problematiko in nizko rodnostjo v Sloveniji se zdi predsedniku NSi ključno, »da bi kot družba razvili več veselja do življenja, da bi spodbujali velike družine, da bi bila materinstvo in očetovstvo vrednota, ki bi jo krepili in delodajalci in družba kot celota, da ljudje, ki smo poročeni in ki imamo otroke, ne bi bili v slabšem položaju kot tisti, ki jih nimajo«. Vprašanje rodnosti je po njegovem mnenju zelo strateško pomembno in se je v času covidne krize še bolj poglobilo. »Zato bo prihodnost, kar se tega tiče, zelo trpka. In če se tu ne bo nekaj dramatično spremenilo, se bomo lahko upravičeno spraševali, ali bomo še slišali slovensko besedo čez nekaj desetletij. Ti ukrepi so pomembni danes in naslednji mandat bo strateško pomembno, da se kot družba soočimo z demografskimi spremembami in kako predvsem obrniti te negativne demografske kazalce,« je povedal.

S koncem leta Slovenija predaja krmilo predsedovanja Svetu Evropske unije Franciji. Predsednik NSi poudarja, da je bila Slovenija pri predsedovanju v težkih okoliščinah uspešna, kar ni samo ocena vlade, ampak tudi predsednice Evropske komisije in evropskih komisarjev.

Celoten pogovor lahko poslušate TUKAJ.