OBČINE PO ENEM MESECU PO POPLAVAH ŠE NISO DOBILE PREPOTREBNIH SREDSTEV ZA SANACIJO POSLEDIC UJME

DELI:
31.08.2023, NSi

»Naravne nesreče, epidemije in vojne so vedno težka preizkušnja za vsak narod, ki je v času preizkušenj ostal enoten in tako lažje premagal vsakršno krizo. Vesel sem, da je slovenska politika v zadnjih tednih pokazala visoko stopnjo enotnosti in povezanosti. To vsekakor vliva novo upanje za delovanje Slovenije v prihodnosti. Upanje je seveda pomembno, a hitrost pomoči je ključna, najpomembnejša in potrebno bo preiti od besed k dejanjem. Ljudje in občine denarja še vedno nimajo,« je bil uvodoma jasen v stališču poslanske skupine predsednik NSi Matej Tonin.

Opozoril je, da denar občine in ljudje potrebujejo takoj. »Danes denarja na računih ljudi in občin še vedno ni. Ljudje, zlasti tisti, ki so ostali brez vsega, torej brez svojih hiš, bi po enem mesecu vendarle morali vedeti, pri čem so, ali bodo dobili nove hiše, kot je obljubil predsednik Vlade, ali pa bodo dobili dostojne odškodnine, s katerimi se bodo lahko postavili na noge,« je dodal predsednik NSi.

Občine potrebujejo denar takoj, zlasti zaradi intervencijskih stroškov. »Sam poznam primer občine Kamnik, kjer so se intervencijski stroški  v zadnjih dneh gibali okrog dveh milijonov evrov in ta denar je bil porabljen zgolj za vzpostavitev osnovne komunikacije in infrastrukture, da ljudje lahko sploh pridejo do svojih zasutih hiš. Na gradbiščih oziroma bolje, na razdrtih cestah in plazovih po vsej občini Kamnik v tem trenutku delajo številni stroji. To seveda vse stane. Če so na teh mestih velike gradbene firme, ki si lahko privoščijo, da čakajo na plačilo več mesecev, seveda potem problemov ni, če pa imate na teh gradbiščih manjša podjetja, ki imajo tri stroje, morda pet zaposlenih, pa to, da ne dobijo plačila več kot en mesec, zanje pomeni resen problem, resne likvidnostne težave,« je zaskrbljen Tonin.

Po informacijah so se v nekaterih občinah gradbene ekipe prav iz razloga likvidnosti že začele umikati. »To seveda ni prav, pravila so precej birokratska, rigorozna. V tem trenutku je še vedno odprt državni načrt, ki naj bi se po napovedih zaprl konec tega meseca, kar pomeni, da bodo občine lahko svoje stroške prijavljale šele potem, ko bo ta državni načrt zaprt,« je dejal Matej Tonin in nadaljeval: »Od Vlade resnično pričakujemo, da bo občinam ta predplačila v višini ocenjenih 40 odstotkov plačala takoj. Investicijska in intervencijska dela ne smejo zastati.«

Reševanje sedanje krize z novimi obremenitvami ni pravi, potrebna bi bila debirokratizacija

Reševanje sedanje krize z novimi obremenitvami seveda ni pravi. Pravi način bi bil z novimi razbremenitvami, zlasti z debirokratizacijo. »Nepotrebne birokracije je v Sloveniji veliko in s trenutno situacijo smo imeli enkratno priložnost, da bi maksimalno pospešili in poenostavili postopke na številnih področjih,« je prepričan Tonin.

V tem zakonu pa so žal nastavki tudi neke prisilne solidarnosti. »Solidarnost ne more biti prisilna, je lahko zgolj prostovoljna. In najslabše, kar se nam lahko zgodi, je to, da se bodo ljudje zaradi prisilne solidarnosti v prihodnosti sprli. Zagotovo pa solidarnostni prispevek ne sme postati trajen davek,« je zaključil Matej Tonin.