OB OBLETNICI DEMOKRATIČNIH VOLITEV SMO USTANOVILI KLUB KRŠČANSKE DEMOKRACIJE

DELI:
08.04.2022, NSi

Na današnji dan pred 32 leti so pri nas potekale prve povojne večstrankarske in demokratične volitve. Zmagala je koalicija Demos, ki je pod vodstvom Slovenskih krščanskih demokratov v Sloveniji začela postopek demokratizacije in kasneje tudi slovenske osamosvojitve. Ob obletnici smo v NSi ustanovili Klub krščanske demokracije, ki združuje, vse nekdanje poslance državnega zbora, poslance Evropskega parlamenta, državne svetnike, člane vlade in župane. Uvodni nagovor je imel predsednik stranke Matej Tonin, ki je izpostavil vlogo krščanskih demoratov pri snovanju samostojne in demokratične Slovenije, predsednik kluba pa je postal predsednik osamostvojitvene vlade Lojze Peterle. Ker na ustanovitvi kluba žal ni mogel biti fizično prisoten, je zbranim poal pismo, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Dragi prijatelji, soborci in sodelavci!

vesel sem, da prav na obletnico prvih demokratičnih volitev, ko smo na cvetno nedeljo 1990 SKD presenetili Slovenijo in ves svet z volilno zmago znotraj Demosa, ustanavljamo Klub SKD. S ponosom lahko rečemo, da smo slovenski pomladi in njenim političnim ciljem zagotovili največ glasov.

Nismo sanjali o pozicijah, ampak o osamosvojitvi ter nujni demokratični preobrazbi po pol stoletja komunističnega režima. V ciljih smo bili jasni in načelni, v politični metodi dialoški in povezovalni.   V vlado smo povabili tudi ljudi iz opozicije in z njimi uspešno sodelovali.

Trdim,  da smo bili SKD najbolj reformni in najbolj evropsko usmerjen del Demosa. Skrbeli smo za smer, dinamiko in ustvarjalno razpoloženje. Prispevali nismo samo k osamosvojitvi in reformam, ampak k sprostitvi Slovenije, ki je začela dihati z obemi krili pljuč. Dokazali smo smisel za bistveno in skupno.

SKD je prva med slovenskimi  strankami vstopila v politično internacionalo, kar je bilo bistveno za dosego mednarodnega priznanja. Naši ključni politični partnerji so bili takrat vodilni evropski krščanski demokrati Helmt Kohl, Alois Mock, Wilfrid Martens, zelo pomembna je bila nepsredna povezava s papežem Janezom Pavlom II. Za svet smo bili najbolj verodstojna politična izkaznica Slovenije.

Danes je tudi predlagatelje. razpustitve Demosa jasno, da je bila to velika strateška napaka. Danes je tudi jasno, da je bila razpustitev Demosa samo uvod v rušenje vlade pod vodstvom SKD. Naši levi sopotniki   v Demosu so raje z bivšimi komunisti podirali SKD, kot da bi se z nami dogovorili za drugo fazo Demosovega programa. V prvi Drnovškovi vladi od izvorno Demosovih strank samo SKD ni sodelovala. Zanimiva lustracija. Tako je Demos sam odprl bok restavraciji starih političnih sil in zmanjšal začetno reformno dinamiko.

SKD ni zanimala samo osamosvojitev, ampak temeljita družbena preobrazba. Še n

aprej trdim, da smo se osamsvojili, osvobodili pa ne. Dokler nas bodo komunisti strašili pred fašisti, njihovi mladi nasledniki pa najavljali rabo bajonetov proti podjetnikom, Pezdir seznanjal z resnico udbovskega gospodarjenja, Putin pa objokoval razpad Sovjetske zveze, moramo govoriti o nedokončani tranziciji. Naša moralna in politična dolžnost je,  da nadaljujejmo z demokratično tranzicijo v duhu vrednot in načel očetov EZ.

Na predvolilnih soočenjih nas zaposlujejo s številnimi vprašanji, postaviti pa si moramo temeljo vprašanje – kam vse skupaj gre?  Ne gre samo za to, kdo bo sedel v kakšnem nadzornem svetu, ampak, kaj se bo z nami dogajalo naslednja desetletja.

Zato so volitve tako pomembe. Samo en glas napačne večine je potreben, pa lahko spet pokradejo tiste, ki so kaj ustvarili, nas opozarja Ivo Boscarol.

Spet slišimo pozive, da je treba podpreti mandatarsko stranko. Ceno za tak poziv smo enkrat že plačali. Rešila nas ne bo mandatarska stranka, ampak dober rezultat strank, ki bodo lahko formirale koalicijo za drugačno Slovenijo. Brez dobrega rezultata NSi take koalicije ne bo.

Čestitam k ustanovitvi kluba SKD, česar ne razumem kot zadevo spominskega všečkanja ali politične folklore, ampak kot izraz volje, da povežemo sile za tisto, kar se v Sloveniji še ni zgodilo.

Vse tiste, ki so zastavili nekoč sile za razvoj in zmago SKD, pozivam, da svoj vpliv zastavijo za čimboljši rezultat NOve Slovenije.

Lojze Peterle