Dober sistem helikopterske nujne medicinske pomoči je v interesu celotne države

DELI:
22.01.2020, NSi

vir: slovenskavojska.si

»Prepričan sem, da si vsi v tej državi želijo, da bi imeli dobro razvit sistem nujne medicinske pomoči. Zato potrebujemo dobro razvit sistem helikopterske nujne medicinske pomoči, ki naj bo enakomerno porazdeljen po celotni Sloveniji. Le na tak način bodo vsi naši državljani, ne glede na oddaljenost, imeli enako možnost za hiter dostop do nujne medicinske pomoči,« je na nujni seji odbora za obrambo in odbora za zdravstvo, ki ga je zahteval NSi, dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Izpostavil je, da imamo v Sloveniji malo helikopterjev, obstoječi pa so stari. Obenem pa ti niso namenjeni le nujni medicinski pomoči, ampak so namenjeni različnim dejavnostim, od gašenja do prevozov.

Predsednik NSi je na nujni seji zatrdil tudi, da NSi s to tematiko ne želi nabirati politično točke, ampak samo premakniti helikoptersko reševanje iz mrtve točke. »S helikoptersko nujno medicinsko pomočjo ne želimo nabirati političnih točk, ne navijamo ne za eno, ne za drugo rešitev. Želimo si le, da bi vzpostavili moderen sistem helikopterske nujne medicinske pomoči. Menimo, da je ta tema v interesu celotne slovenske politike,« je prepričan Tonin.

Poslanka Iva Dimic je opozorila na to, da so ljudje zelo cenijo helikoptersko posredovanje ob nesrečah in o helikopterski nujni medicinski pomoči govorijo z veliko hvaležnostjo. Poudarila je tudi, da je potreba po helikopterskih posredovanjih vse večja. »Naš stil življenja se spreminja, poškodb in nesreč je več, zato še bolj potrebujemo takšne vrste pomoč. Želimo si, da bi bila HNMP enakomerno porazdeljena po celotnem področju Slovenije,« je dejala.

Ljudje umirajo zaradi slabega sistema helikopterskega reševanja

Ko pogledam realno stanje na področju reševanja v Sloveniji ugotovim, da pri nas, kot vedno, ni tako, kot bi moralo biti,« je v svoji razpravi dejal Aleksander Reberšek in dodal, da pri nas potrebe po helikopterskem reševanju rastejo, naše zmogljivosti pa padajo. »Nesprejemljivo je, da v Sloveniji leta 2020 ni ustrezno poskrbljeno za helikoptersko reševanje in da zadeve na tem področju ostajajo nedorečene. Na žalost se dogaja, da ljudje umirajo tudi zaradi slabega sistema helikopterskega reševanja. Samo eno izgubljeno človeško življenje zaradi slabega sistema je preveč!«

Opozoril je tudi na to, da do težav prihaja tudi pri podvojenih ali celo potrojenih intervencijah, ko je na voljo samo en helikopter. »Dogaja se, da je na razpolago en helikopter. Ta helikopter ta moment rešuje v gorah. Vprašanje koliko časa ga ne bo nazaj. Ravno v tem času pa klic, da je v Mariboru nedonošenček za prevoz z inkubatorjem, v Novem Mestu pa huda prometna nesreča. Kam bomo poslali en helikopter?« je vprašal poslanec NSi.

Na koncu je opozoril še na število nesreč v gorah, ki naraščajo. »Predvsem pa narašča število reševanj, ko se morajo reševalci na pot podati zaradi nevednosti, neopremljenosti in precenjevanja sposobnosti obiskovalcev gora, med katerimi pa je v zadnjih letih vse več tujcev. Zdi se mi prav, da bi vsem, ki so neprimerno opremljeni in potrebujejo helikoptersko reševanje, bilo potrebno plačati kompletno reševanje. Za vsako minuto reševanja in za vsako kapljico goriva,« je še poudaril Aleksander Reberšek.

Vsaka minuta šteje

»Vemo, da na primer pri infarktu, vsaka minuta šteje in vsaka minuta povzroči večje zaplete. Zato je nujno potrebno, da se skrajša pot helikopterja na mesto, kjer je potreben. Najboljša rešitev za to bi bila, da se zagotovijo namenski helikopterji za nujno medicinsko pomoč,« je dejal poslanka NSi Tadeja Šuštar in se zavzela za to, da bi takšne helikopterje dobili čim prej.

Smo dovolj bogata, da lahko poskrbimo tudi za dobro helikoptersko nujno medicinsko pomoč, je prepričan vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat. »Imamo dovolj denarja, da lahko z optimizacijo sistema rešimo vsako življenje, ki se ga da rešiti. Vesel sem, da ima sklep nujne seje, ki smo ga predlagali v NSi, tako široko podporo. Upam, da smo prav zaradi te nujne seje naredili korak naprej pri helikopterski nujni medicinski pomoči,« je dejal Jožef Horvat.

Sklep nujne seje, ki ga ja predlagala NSi, je bil sprejet s strani vseh predstavnikov odbora za zdravstvo in odbora za obrambo.