NSi ZA VARNEJŠE PLANINSKE POTI

DELI:
05.05.2021, NSi

Na 18. redni seji odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino 5. maja 2021 so poslanci obravnavali predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o planinskih poteh, ki so ga sopodpisali tudi poslanci Nove Slovenije. V Novi Sloveniji smo veliki ljubitelji gora in pohodništva, zato spremembe zakona, ki nudijo podporo Planinski zvezi Slovenije in planinskim društvom kot skrbnikom planinskih poti, podpiramo.

Sprejeti Zakon o planinskih poteh iz leta 2007 je pomanjkljiv in neustrezen predvsem v delu, ki govori o markacistih. To so strokovni delavci, ki skrbijo za vzdrževanje in označevanje planinskih poti. Ureditev tega področja kaže odnos države do planinstva, Planinske zveze Slovenije in markacistov: »Planinska zveza Slovenije se je pred 130 leti razvila v prostovoljno, nepridobitno in civilno družbeno organizacijo, ki jo sestavlja skoraj 290 planinskih društev. Razvejana so po celotni Sloveniji in s 60.000 člani prostovoljno skrbijo za planinske poti,« je povedal poslanec Nove Slovenije Andrej Černigoj. Slovenske planinske poti redno uporablja kar 350.000 Slovencev in tudi veliko tujcev, zato je vzdrževanje poti, da ostanejo primerne in predvsem varne, finančno zahtevno.

Svojo razpravo je poslanec NSi nadaljeval z besedami: »Predlagatelji zakona želimo, da se zagotovijo stalna sredstva za vzdrževanje in označevanje planinskih poti, da se finančno in organizacijsko uredi usposabljanje za markaciste in da se markacistom zagotovi osnovna oprema za opravljanje njihovega dela.« Po novem zakonu se bo financiranje urejalo z neposredno pogodbo.

Veliko Slovencev zahaja v gore, zato lahko rečemo, da smo planinski narod: »Naše gore privabijo tudi ogromno turistov, saj imamo prekrasno naravo. Vendar se tudi planinska infrastruktura in poti ob pomanjkanju pozornosti uničijo in postanejo celo nevarne. Hvala markacistom, ki so do sedaj brezplačno urejali poti. Njihova srčnost je neizmerljiva,« je povedal poslanec NSi. Ob koncu razprave je Andrej Černigoj poudaril, da vse večje zanimanje za slovenske gore koristi tudi drugim področjem v državi, kar med drugim prinaša dodatna delovna mesta.