NSi v pomoč samozaposlenim in delodajalcem: Za več solidarnosti in večjo enakost pred zakonom

DELI:
14.12.2017, NSi

»V NSi si prizadevamo za odprto gospodarstvo, ki temelji na pravičnosti, svobodi in na varnosti vseh. Zato smo ponovno prisluhnili podjetnikom in obrtnikom, ki že vrsto let opozarjajo na problematiko svojega dela v okviru bolniške,« je ob današnji obravnavi predloga NSi o spremembah zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

»Zakon, ki ga predlagamo prinaša več solidarnosti pri ureditvi bolniške predvsem pa prinaša tudi večjo enakost pred zakonom,« je poudaril Matej Tonin.

Samozaposleni si zaradi izgube dohodka ne upajo na bolniško

Poslanec NSi je na primeru povedal, kaj se zgodi, če samozaposleni posameznik v naši državi zboli. »On in njegova družina se znajdejo v strahovitih težavah in problemih, ker je celotna družina odvisna od njegovega zaslužka. Zato številni samozaposleni niti ne upajo ustrezno preboleti bolezni. Ne upajo si oditi na bolniško, ker to pomeni, da družina ostane brez vira prihodka. Zato delajo največkrat bolni in bolezni se razvijajo v še hujše bolezni, katerih zdravljenje traja dlje časa, stroški zdravljenja pa so višji,« je razložil Matej Tonin.

Breme delodajalca naj se s 30 delovnih dni zmanjša na 15

Prav zato smo prepričani, da je zakonski predlog NSi še kako potreben. »Danes je bolniška urejena na način, da delodajalec oziroma samozaposlen prevzema stroške odsotnosti zaradi poškodbe na delu 30 delovnih dni, kar je izjemno dolga doba. S našim predlogom pa bi teh 30 dni skrajšali na 15 delovnih dni. V praksi bi to pomenilo, da bi za bolezni, ki trajajo do 15 delovnih dni, še vedno bil odgovoren delodajalec, od tu dalje pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Republike Slovenije,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Matej Tonin je poudaril tudi, da ta zakon pomeni tudi uresničitev zahtev slovenske obrti in podjetništva. »Danes lahko s svojim glasom dokažete, da tudi v praksi podpirate zahteve slovenske obrti in podjetništva, ne zgolj v besedi,« je spodbudil poslance.

Zakaj bi bil delodajalec kriv za poškodbe izven dela?

Poslanec Vrtovec je opozoril tudi na poškodbe izven dela, pri športu, rekreaciji… »Kje je razlog, da delodajalec plača odsotnost zaposlenega za poškodbo izven dela? Saj ni kriv, da se je ta delavec poškodoval izven dela. Če želimo pravično državo naj država krije bolniško odsotnost vsaj od 15 delovnega dne naprej,« je poudaril poslanec NSi.

Ovrgel je argumente, da ne gre pri zakonu za lobi delodajalcev, multinacionalk, kapitalistov. »Tukaj gre za samozaposlene osebe, ki delajo in pozitivno prispevajo k gospodarskim aktivnostim države. Bodimo razumevajoči do teh ljudi, nenazadnje so tudi naše plače v tem državnem zboru odvisne zlasti od dela teh ljudi. Zagotoviti element pravičnosti v tej državi je nujno potrebno, da ob tej gospodarski rasti vsaj nekaj vrnemo tem istim ljudem,« je prepričan Vrtovec.

Za gospodarstvo se bomo še naprej borili

Če poslanci ne bodo glasovali za zakon, je poslanec NSi gospodarstvu obljubil, da bomo v NSi zakon še predlagali. »Obljubljam vsem samostojnim podjetnikom in delodajalcem, da bomo v NSi v naslednjih mesecih še naprej predlagali ta isti zakon, da vsaj nekaj damo tja, od kjer izhaja pozitivna gospodarska rast,« je obljubil Jernej Vrtovec.