NSi uspela z zahtevo za pravično poplačilo podizvajalcev Vegrada

DELI:
18.05.2017, NSi

Nova Slovenija je zaradi pritiskov nad neplačanimi obrtniki, ki so delo opravljali kot podizvajalci družbe Vegrad, ponovno zahtevala sklic nujne seje parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ.

Pri gradnji stanovanj s strani družbe Vegrad so delo opravljali tudi podizvajalci. Ker številni med njimi niso bili poplačani, so namesto denarja kot kompenzacijo za opravljeno delo prejeli stanovanja. Ta so bila obremenjena s hipotekami v korist NLB, vendar je banka podizvajalcem po njihovih navedbah zagotovila, da bodo za hipoteke izdali izbrisne pobotnice, kar pa se kasneje ni zgodilo.

Veseli nas, da je komisija z osmimi glasovi za soglasno sprejela naslednji sklep, ki ga je predlagala NSi: »Komisija za nadzor javnih financ od vlade zahteva, da kot skupščina DUTB zahteva izdajo izbrisanih pobotnic za hipoteke na objektih Nokturno in Celovški dvori«.

Pravičnost je, da vsak dobi to, kar mu pripada

Problematiko nepoplačanih podizvajalcev iz Celovških dvorov je na seji komisije odprl poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je dejal: »Prav je, da komisija zahteva pravično rešitev. Kdor je nekaj obljubil, mora to tudi držati. V resni državi moramo to zahtevati, saj podizvajalci terjajo pravično rešitev.

Poslanec NSi je še opozoril: »Pravičnost ne more imeti dveh obrazov, pravica je lahko samo ena. In to je, da veljajo enaka pravila za vse in da mora vsak dobiti točno to, kar mu pripada. Vlada sedaj govori, da v to zgodbo ne more več poseči, kar pa ni res. Vlada lahko poseže kamorkoli, tako kot je posegla v Mercator ali Cimos. Če je lahko posegla v ti dve družbi lahko poseže tudi v to in zagotovi pravično obravnavo podizvajalcev.«

Dogajanje v zvezi s podizvajalci je Jernej Vrtovec komentiral tudi v oddaji 24ur Zvečer na POP TV, posnetek oddaje pa si lahko ogledate TUKAJ.