NSi predlaga bolj pravičen sistem pri obravnavi podjetij ob poškodbah pri delu

DELI:
26.04.2017, NSi

NSi želi z zakonom na bolj pravičen urediti poslovno okolje in pomagati manjšim ter srednje velikim delodajalcem, ki so največkrat žrtve visokih kazni. Zakon rešuje primere, ko se delavec poškoduje in se pri tem ugotovi, da niso bili upoštevani ukrepi, ki zadevajo varnost pri delu. Ob tem pa nikakor ne poslabšuje varnosti delavcev.

“V preteklih dneh smo obravnavali kar nekaj nesistemskih rešitev, danes pa smo v NSi v Državni zbor pripeljali sistemsko spremembo,« je opozoril poslanec NSi Matej Tonin ob predstavitvi sprememb Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Zakon rešuje primere, ko se delavec poškoduje in ko se pri tem ugotovi, da niso bili upoštevani ukrepi, ki zadevajo samo varnost pri delu. Zdravljenje takega delavca zna biti izjemno drago in dolgotrajno. »Taki stroški lahko celo potopijo podjetje, ter s tem tudi večje število delovnih mest, zato v NSi želimo narediti bolj predvidljivo poslovno okolje in zadeve spraviti v obvladljive okvirje,« je povedal Matej Tonin.

Ob manjših pomanjkljivostih naj se kazni omejijo

NSi z zakonom tako predlaga, da se ob naklepnem izogibanju ukrepom za zagotavljanje večje varnosti pri delu, celotno zdravljenje teh poškodovanih delavcev prevali na stroške podjetnikov. »V kolikor pa gre za manjše in nenaklepne pomanjkljivosti, pa predlagamo, da se te kazni oziroma regresni zahtevki s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije omejijo na približno 15 tisoč evrov,« je ponazoril vodja poslanske skupine NSi in dodal:

»V kolikor bi se v podjetju poškodoval delavec in bi inšpekcija pri tem ugotovila, da niso bili upoštevani vsi standardi varstva pri delu, bo ta obrtnik še vedno kaznovan, vendar v obvladljivem okviru, pri 20-kratniku minimalne pokojninske osnove, kar znese okrog 15 tisoč evrov.«

Novelo je potrebno sprejeti zaradi zagotavljanja pravičnosti

»Odgovor na ključno vprašanje, zakaj je NSi pripravila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je na dlani: zaradi zagotavljanja pravičnosti,« pa je v uvodu povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec in dodal:

»Na drugi strani pa z ničemer v tem predlogu zakona ne poslabšujemo varnosti delavcev ali zmanjšujemo odgovornosti delodajalcev. Namen tovrstne ureditve je torej ureditev varnega in predvsem tudi zdravega dela, preprečevanje poškodb pri delu in poklicnih bolezni ter zagotavljanje socialne varnosti tistim, ki se pri delu poškodujejo ali zbolijo za poklicno bolezen.«

Odškodninski prispevki ogrožajo male in srednje velike delodajalce

V NSi menimo, da je sedanja zakonodaja nepravična do malega delodajalca, ki v takih primerih odgovarja neomejeno. »Samostojni podjetniki s svojim osebnim premoženjem odgovarjajo, četudi je do škodnega dohodka z visoko materialno škodo prišlo zaradi male malomarnosti delavca oz. podjetnika. V takih nepravičnih primerih prihaja do družinskih tragedij, ki jih imamo v Sloveniji resnično veliko,« je povedal poslanec NSi Vrtovec in dodal:

»Odškodninski prispevki lahko ogrozijo poslovanje nekaterih delodajalcev, predvsem ekonomsko šibkejših, malih in srednje velikih.«