NSi PONOVNO Z ZAKONOM ZA SKRAJŠEVANJE ČAKALNIH DOB

DELI:
08.05.2024, NSi

Čakalne dobe se daljšajo, vlada pa nakopičenih težav v zdravstvu ne rešuje, temveč zgolj podaljšuje zdravniško stavko. V NSi smo zato ponovno vložili zakonodajne spremembe, ki bi čakajočim nad dopustno čakalno dobo omogočile, da zdravstveno storitev opravijo pri katerem koli izvajalcu v Sloveniji, ki ima licenco za opravljanje zdravstvene dejavnosti.

Iva Dimic je dejala: »V Novi Sloveniji ponovno vlagamo Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in bomo s tem zakonom vztrajali, dokler se razmere v slovenskem zdravstvenem sistemu ne izboljšajo. Gre za razmere dostopnosti do zdravstvenih storitev za vse bolnike, ki potrebujejo zdravstveno storitev in čakajo nad dopustno mejo.«

Po našem predlogu bi izvajalec za opravljeno storitev od ZZZS prejel enako plačilo, kot ga zanjo prejmejo javni zavodi ali koncesionarji. Že sedaj gre lahko tak bolnik na poseg ali zdravljenje v tujino, ZZZS pa mu znotraj EU krije stroške storitve pri katerem koli izvajalcu zdravstvene dejavnosti – bodisi v javni mreži ali zasebnem sektorju.

»Zakon je namenjen temu, da denar sledi pacientu in da se zdravstvene storitve opravijo ne glede na izvajalca, na ta način želimo skrajšati čakalne dobe. Na dan 3. 5. 2024 je namreč število vseh čakajočih znašalo 309.211, od teh jih je nad dopustno čakalno dobo čakalo 155.010. V enem mesecu se je število nedopustno čakajočih povečalo za 7.167. Pri diagnostičnih postopkih nad dopustno čakalno dobo čaka 41 %, pri prvih pregledih 60 % in pri terapevtskih postopkih 45 % vseh čakajočih,« je nekaj pretresljivih številk navedla poslanka Dimic.

»Ne razumem, da ne pristopite k aktivnejšemu reševanju tega problema, ki se je v zadnjem času glede na stavko zdravnikov še poslabšal. Mislim, da imajo ljudje, ki vplačujejo v naš zdravstveni sistem, ki so zavarovani, pravico do kakovostne, hitre, pravočasne obravnave njihovega zdravstvenega stanja,« je sklenila Iva Dimic.

Žal vladajoča koalicija očitno ne namerava reševati vse daljših čakalnih dob in je naš predlog ponovno zavrnila.