NOV ZAKON O DOLGOTRAJNI OSKRBI POSLABŠUJE POLOŽAJ LJUDI

DELI:
19.07.2023, NSi

»Na zakon o dolgotrajni oskrbi je slovenska starajoča se družba čakala zelo dolgo. Leto 2021 je bilo zato prelomno, saj je bil zakon končno sprejet. Ko se je izvajanje zakona zaustavilo z referendumi, so največ izgubili prav starejši, saj ga ti najbolj potrebujejo. Predlog, ki ga imamo sedaj na mizi, pa je korak nazaj pri zagotavljanju ustrezne oskrbe. Sedanji predlog zakona je slabši od našega sprejetega zakona.  Če so odgovorni potrebovali eno leto za te rešitve, ki so slabše in izločajo številne dobre stvari, ki so že uveljavljene v našem zakonu, potem se nam ne piše nič dobrega,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj v soočenju za N1.

V novem predlogu zakona, ki ga je pripravila ekipa ministra Maljevca iz vrst stranke Levica, se predvidevajo nove obremenitve delovno aktivnega prebivalstva in tudi upokojencev. »To pomeni nižje neto plače in pokojnine. To je že drugi obvezni novi prispevek v tem letu. Odgovorni se niso potrudili pri iskanju finančno nevtralnih rešitev glede uvedbe dolgotrajne oskrbe, ampak so šli po najlažji poti: Dodatna sredstva vzemimo kar iz žepov ljudi. Temu v NSi ostro nasprotujemo,« je opozoril Cigler Kralj.

Skrbi ga tudi, kako se bodo na dodatne obremenitve odzvali že tako obremenjeni upokojenci, ki bodo po novem predlogu obremenjeni kar štirikratno. »Pomislimo na prejemnike pokojnin. Plačevali bodo nov obvezni prispevek za dolgotrajno oskrbo, nov prispevek uporabnikov dolgotrajne oskrbe po letu 2028, stanovalke in stanovalci domov ali pa koristniki drugih pravic iz dolgotrajne oskrbe bodo plačevali  oziroma doplačevali tudi hotelski del storitev. Morali bi plačevati nov obvezni prispevek, torej iz dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki zdaj postaja obvezno breme,« je dodal.

Po mandatu te vlade bodo ostali samo novi davki in prispevki

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi  bi, če bi obveljala dohodninska reforma, ki je bila sprejeta v času prejšnje vlade, dosegli to, da se ne bi dodatno obremenjevalo najšibkejših. »Ljudem bi ostalo v žepih več. Ob tem bi uvedli dolgotrajno oskrbo brez uvajanja novih bremen, kar bi bilo izjemno pomembno,« je dodal Janez Cigler Kralj.

V NSi smo prepričani, da od obravnave tega zakona naprej lahko začnemo novo delitev na politično levico in politično desnico. »Politična levica gleda na to, kako iz žepov ljudi potegniti čim več in to prerazporejati, torej sporoča ljudem, da oni znajo bolje razporejati denar ljudi. Na politični desnici pa želimo, da se uvajajo finančno nevtralne rešitve, torej ljudem mora ostati več. Verjamemo, da znajo ljudje bolje razporejati svoj denar. Tu pa smo priča ne samo uvajanju novega davčnega in prispevčnega bremena vsem, ki delajo in tudi upokojencem, prejemnikom pokojnin, ampak celo obremenitve na zalogo, če slučajno načrtovana sredstva ne bodo zadostovala. To se nam res zdi popolnoma  nesprejemljivo, ker poslabšuje položaj ljudi,« je opomnil vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Zaključil je, da vsaka napovedana reforma te vlade očitno pomeni predvsem uvedbo novih davkov in prispevkov. »Žal se v NSi bojimo, da bodo po mandatu te vlade ostali samo davki in prispevki, pa nobene reforme,« je zaključil Cigler Kralj.

Soočenje si lahko ogledate tukaj: https://n1info.si/video/n1-studio/simon-maljevac-in-janez-cigler-kralj-o-dolgotrajni-oskrbi/

Slika: Jan Gregorc/N1