Ne pustimo se utišati: Slovenija med svobodo govora in sovražnim govorom

DELI:
11.10.2018, NSi

V Novi Sloveniji želimo ob začetku sojenja dr. Tadeju Strehovcu izraziti stališče o zaskrbljujočem aktualnem odnosu dela slovenske družbe do svobode govora in opozoriti pri tem na dvojna merila.

Ugotavljamo, da v naši družbi obstajajo izrazito različna merila glede definiranja sovražnega govora in posledično omejevanja svobode govora. Žal smo se že lahko večkrat prepričali, da je nekaterim v domnevno umetniškem izražanju dovoljena žalitev, poniževanje drugače mislečih, spodbujanje k nasilj, medtem ko morajo drugi pred sodiščem braniti svobodo misli in izražanja.

Nova Slovenija (NSi) in njen podmladek Mlada Slovenija (MSi) sta že večkrat opozorila na neprimerne izjave znanih in medijsko izpostavljenih oseb. Izjava Svetlane Makarovič na knjižnem sejmu: »Bolj kot jih gledam, bolj mi je žal, da niso bili splavljeni, ko je bil še čas.” in izjava Iva Godniča na javni TV: »Se pravi, jaz imam več kot 90, 92 odstotkov prijateljev, kar se Tita tiče. In zaveznikov. Teh osem bomo pa … saj zdaj so sv. Barbaro izpraznili, ne, je spet prostor, a veste.” s strani pristojnih organov nista doživeli nobenega sodnega procesa. Naj spomnimo, da je Mlada Slovenija vložila ovadbo na državno tožilstvo RS glede Godničeve izjave, ki pa jo je zavrglo.

V NSi smo zaskrbljeni nad obtožnim predlogom dr. Tadeja Strehovca, saj gre za poskus omejevanja svobode govora, verske svobode in poskus discipliniranja državljanov, ki se zavzemajo za spoštovanje človekovega življenja od spočetja do naravne smrti.

Takšni poskusi imajo po našem mnenju za cilj samocenzuro drugače mislečih, kar pa je ravno nasprotno od vrednot svobodne družbe. Za NSi je to nedopustno in ne bo dovolila utišati različnih osebnih prepričanj v javnosti.

V NSi prav tako opozarjamo, da je s svobodo govora neločljivo povezana tudi odgovornost, da je javna beseda resnična, dostojna in spoštljiva.