Nasprotovanje prihodu Uberja kaže, da je vlado povozil čas

DELI:
13.12.2017, NSi

»V NSi bomo ta zakon podprli. Tudi če ga ne bomo imeli, bo Uber v Slovenijo prišel,« je v stališču o dopolnitvah zakona o prevozih v cestnem prometu povedal Zvonko Lah. Te spremembe bi dovolile Uberju, da lahko začne svoje delovanje v Sloveniji.

Najhuje je, če poslanca povozi čas

Poslanec NSi je bil nad stališči vlade in poslancev koalicije presenečen. »Najhuje je, ko politika ali pa poslanca povozi čas. Še bolj žalostno pa je videti, da mlade poslance povozi čas preden sploh začnejo dobro delati. Stranka modernega centra bi se pri takih stališčih, ko ne more slediti trendu razvoja, lahko preimenovala kar v stranko minulega centra,« je povedal Zvonko Lah.

Opozoril je na prednosti Ubra, ki bi zmanjšal tudi gnečo na cestah. »Ko se vozimo v službo iz Dolenjske, je 80 % avtomobilov z enim potnikom, čeprav je registriran za pet. Koliko manj bi bilo »gužve«, če bi se vsaj 2 peljala v avtomobilu? Kaj šele trije ali štirje. Gospodje, delitvena ekonomija je tukaj, aplikacije so na telefonih,« je bil jasen poslanec NSi.

Slovenija je lahko na tem področju v prednosti

Izrazil je mnenje, da ima Slovenija v novih tehnologijah priložnost, biti med najboljšimi na svetu. »Tu, kjer prihaja nova tehnologija, nova ekonomija, je lahko Slovenija referenčna država na tem delu Evrope. Prva pri tej »blockchain« tehnologiji, ki se bo slej ko prej uporabljala v vseh delih gospodarstva, smo mi v prednosti pred ostalimi, vodilni v svetu. A se na drugi strani vedemo, kot da smo v stari Jugoslaviji, kot da smo Kremenčkovi. Zakaj ne sledimo ostalim državam?,« je bil kritičen Zvonko Lah.

Ministrstvo in Uber podpisala sporazum, pa ga zagovarjamo le v opoziciji

Poslanec NSi Jožef Horvat je govoril o dialogu med podjetje Uber in Ministrstvom za javno upravo katerega cilj je bil izkoristiti socialni, okoljski in gospodarski potencial rastočega, sodelovalnega in digitalnega gospodarstva. Koalicija pa ta dialog sedaj ignorira. »Ta prizadevanja izhajajo iz skupne vizije Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi. In glej ga zlomka, zdaj desni blok opozicije podpira podpredsednika Vlade, vsi ostali ga pa režete. Narobe svet,« je bil nazoren poslanec NSi in je dodal: »Ne bi želel, drage kolegice in kolegi, da bi imeli zaradi nasprotovanja zakonu čez leto dni dolg nos kot Ostržek.«