NAROBE SVET: NAMESTO SLOVENŠČINE BI VLADNA KOALICIJA ZA OTROKE TUJCEV RAJE UZAKONILA POUČEVANJE JEZIKOV NEKDANJE SFRJ

DELI:
29.02.2024, NSi

»V NSi enostavno ne moremo verjeti in smo zgroženi, da je koalicija sprejela zakon, ki je močno v nasprotju z interesi Republike Slovenije in pa tudi njenimi državljani. Zakon predvideva, da bo moralo ministrstvo za šolstvo v slovenskih osnovnih in srednjih šolah za otroke pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje SFRJ omogočati brezplačno učenje njihovega maternega jezika in kulture,« je na novinarski konferenci dejal Aleksander Reberšek in dodal:

»Torej se bodo v slovenskih šolah albanski otroci učili albansko, srbski otroci, srbsko in tako naprej. Vsi pa vemo, da je to trenutno ogromen problem, da ti otroci ne znajo govoriti slovenskega jezika. Interes Republike Slovenije bi zato moral biti, da pomagamo tem ljudem tako, da se čim prej naučijo slovenskega jezika. Namesto da bi naredili vse, da bi se tujci pri nas naučili slovenskega jezika, predlog koalicije določa, da bi se v slovenskih šolah brezplačno učili njihovega maternega jezika. Narobe svet.«

Slovenska ustava že sedaj vsem zagotavlja enakost pred zakonom

Nova Slovenija si ves čas prizadeva za boljšo integracijo tujcev. Narediti poskušamo vse, da se tujcem, ki pridejo v Slovenijo delat, pomaga in da se jim olajša življenje pri nas in se lahko naučijo jezika in da postanejo tudi del skupnosti. Predlog zakona, ki so ga vložile Gibanje Svoboda, SD in Levica pa določa ravno nasprotno. »Kot vse kaže, bo v naslednjem tednu v državnem zboru sprejet zakon o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti nekdanje Jugoslavije v Sloveniji. Gre za državljane Srbije, Hrvaške, Bosne, Albanije, Črne gore in Makedonije, ki živijo pri nas. Zakonodajno pravna služba državnega zbora opozarja, da je zakon v neskladju oziroma v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije,« je dejal poslanec NSi in dodal:

»Vsem manjšinam, etničnih skupnosti in pa priseljencem Ustava Republike Slovenije že sedaj zagotavlja enakost pred zakonom, pravico do izražanja narodne pripadnosti ter pravico do uporabe svojega jezika in pisave. Sprašujem se, ali ni to dovolj? Prav tako Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti že sedaj, na podlagi razpisa financira kulturne projekte manjšinskih etničnih skupnosti priseljencev v Republiki Sloveniji. Zakaj je potreben poseben razpis in zakaj so potrebna še dodatna sredstva? Gre za ustavno sporen predlog pa tudi diskriminacijo ostalih narodnih skupnosti, ki živijo v Sloveniji in se na ta razpis enostavno ne bodo mogli prijaviti.«

Problem je neznanje slovenščine, a vlada ostaja gluha za predloge

»Znanje slovenskega jezika v osnovnih in srednjih šolah je zelo resen problem. Številni otroci, predvsem iz Kosova in pa iz Albanije, v šolah ne znajo slovensko. Izvedba pouka je zelo otežena. Standard znanja pada, tem otrokom pa se dogaja zelo velika krivica, ker jim država ne omogoči, da bi se pred vključitvijo v šolo lahko naučili slovenskega jezika. In na to opozarjajo številni učitelji, ravnatelji, župani, starši in tako dalje. Nova Slovenija je zato že dvakrat vložila spremembo zakona v osnovni šoli, da bi uvedli posebne pripravljavce, namenjene intenzivnemu učenju slovenskega jezika in pa spoznavanju slovenske kulture,« je pojasnil Reberšek in opozoril, da je vladajoča koalicija predlog NSi zavrnila.

V Novi Sloveniji smo k predlogu koalicijskega zakona vložili več amandmajev. Med drugim predlagamo, da se črtajo vsi členi zakona, ki niso skladni z Ustavo Republike Slovenije. Ministrstvo za šolstvo pa zavezujemo k izvedbi tečajev za učence in dijake, katerih materni jezik ni slovenščina. Prav tako zavezujemo Ministrstvo za notranje zadeve, da organizira dodatne tečaje učenja slovenščine in tudi spoznavanja slovenske kulture za odrasle. Če koalicija naših amandmajev v drugi obravnavi ne bo sprejela, bomo v NSi vložili pobudo za posvetovalni referendum.

Če ne bo sprememb predloga, bo NSi vložila zahtevo za posvetovalni referendum

»Edini način, da zaustavimo norosti te vlade, bodo očitno postali referendumi. Želeli so prepovedati kurjenje na drva in pa na plin, a šele napoved referenduma je vladajoče streznila. In očitno se bo moralo enako zgoditi tudi pri zakonu o uresničevanju kulturnih pravic narodov nekdanje Jugoslavije v Sloveniji,« je pojasnil poslanec NSi.

Kritičen je bil tudi do nejasne politike pri priseljevanju tujcev in posvaril pred uvajanjem propadlega multikulti sistema. »To so naredili v Nemčiji, Franciji, na Švedskem in rezultate tega zgrešenega pristopa lahko gledamo zdaj na ulicah, v predmestjih nemških, francoskih in pa švedskih mest. In ta zakon prinaša točno to: multi-kulti. V NSi pa smo prepričano prepričani, da moramo iti po poti integracije tujcev. Da se mora vsak tujec, ki pride živet k nam, naučiti slovenskega jezika in pa sprejeti našo kulturo in običaje,« je še dodal Aleksander Reberšek.