NA TREH REFERENDUMIH BOMO V NSi GLASOVALI PROTI

DELI:
04.06.2024, NSi

Ob volitvah v Evropski parlament bodo 9. junija potekali tudi trije referendumi in sicer, o evtanaziji, uporabi konoplje ter uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah.

Stališče NSi je, da je koalicijska večina posvetovalne referendume sprožila zgolj zato, da bi se izognili slabemu rezultatu na evropskih volitvah. Takšni zlorabi nasprotujemo, zato bo najboljši odgovor državljanov, da se evropskih volitev udeležijo in s svojim glasom za NSi izrazijo jasno nasprotovanje Golobovi vladi.

V NSi namesto referendumov na evropskih volitvah zagovarjamo izvedbo super referendumskega dne letos v novembru, na katerem bi imeli dovolj časa, da državljani pridobijo ustrezne informacije o pomembnih družbenih vprašanjih. V nadaljevanju podrobneje predstavljamo stališča NSi do posameznih referendumskih vprašanj.

Legalizacija konoplje za medicinske namene

Že sedaj se lahko v Sloveniji goji in predeluje konoplja za prehrambne in industrijske namene, prav tako se lahko goji in uporablja za raziskovalne namene. Za uporabnike medicinske konoplje ne igra posebne vloge, ali je konoplja zrasla v Sloveniji ali tujini. Ključno je, da je vsebnost učinkovin v pripravkih in zdravilih iz konoplje nadzorovana in da bolniki uporabljajo registrirana zdravila. Le tako je možno na varen način doseči želeni medicinski učinek.

Legalizacija konoplje za osebno rabo

Legalizacija konoplje za osebno rabo bi imela negativne posledice za javno zdravje. Raziskave kažejo, da lahko uživanje marihuane negativno vpliva na sposobnost koncentracije in je povezano z višjim tveganjem za razvoj duševnih motenj, kot so depresija, anksioznost in psihoze. Redno uživanje marihuane že v mladih letih lahko vodi tudi h kognitivnim motnjam.

Uvedba preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah

Uvedba preferenčnega glasu poveča moč volivcev, saj lahko neposredno izberejo kandidata, ki jim je najbližji, prav tako bi se povečala zdrava politična konkurenca, predvolilna tekma bi bila širša, zato bi bile širše tudi razprave in soočenje argumentov. Bi se pa zmanjšala moč in vloga političnih strank. Pri morebitni uvedbi preferenčnega glasu bo moral zakonodajalec izjemno paziti, da se ohrani vloga in moč kandidatov iz podeželja, kar je npr. mogoče s povečanjem števila volilnih enot.

Uvedba evtanazije oz. pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

V NSi uvedbi pomoči pri samomoru oz. evtanaziji nasprotujemo zaradi jasnega nasprotovanja zdravstvene stroke, ki je prva poklicana, da odgovori na tako pomembna strokovna vprašanja. Poleg tega  in zaradi možnosti zlorab sistema.

Kot  družba ne moremo postavljati meje, ki določa, kdaj življenja ni več vredno živeti. S tem bi namreč družba opredelila tudi, katero življenje je v njenih očeh vredno in katero ni. Zakon, ki bi uvedel možnost evtanazije spreminja vrednostni sistem celotne družbe, njegovo sprejetje pa bi prineslo pritisk zlasti na vse ostarele, hudo bolne in druge ranljive skupine ljudi, ki bi začutile, da so bližnjim ali družbi v breme.

Zavedamo pa se stisk ljudi, ki se znajdejo v primežu bolečine in trpljenja, ter so soočeni s težkimi odločitvami. Zato podpiramo čim bolj dostopno in strokovno paliativno oskrbo, ki vključuje tako medicinsko pomoč pri lajšanju bolečin kot tudi duševno in duhovno podporo. Ljudi ne smemo pustiti samih v zadnjem obdobju njihovega življenja, temveč jim moramo dati vedeti, da je njihovo življenje vredno vse do zadnjega diha.