Na pobudo NSi v DZ spregovorili o varnosti bolnikov zaradi spremenjenega dokumenta poklicnih kompetenc

DELI:
03.10.2019, NSi

Odbor za zdravstvo se je na pobudo NSi sestal na nujni seji o vprašanju, kako varni so bolniki zaradi sprejetja dokumenta poklicne kompetence in aktivnosti izvajalcev v dejavnosti zdravstvene nege.

»Od ministrstva za zdravje v NSi pričakujemo pojasnila, kakšen vpliv ima sprejem dokumenta za varnost pacientov in delovanje zdravstvenih zavodov. Menimo, da so organizacijske težave tudi posledica dolgoletnega neustreznega kadrovanja. Sedaj so se temu pridružile še smernice in kompetence stroke zdravstvene nege z nepremišljeno implementacijo,« je na seji pojasnila Iva Dimic in dodala, da je v zdravstvu potrebno tako medsebojno spoštovanje, kot tudi pošteno in primerno plačilo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje je dejala, da so že pripravili predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga bodo predali vladi. Z njim urejajo licenco za strokovno področje; licenca bo veljala za tisto področje, kjer so bile kompetence pridobljene, in ne za druga. Prav tako podaljšujejo rok za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege iz prvega odstavka 38. člena.

Čeprav je državna sekretarka izrazila prepričanje, da zaradi sprejetja dokumenta varnost bolnikov nikakor ni ogrožena, so se nekatera nesoglasja o tej oceni pokazala tudi na seji odbora, na kateri so svoja stališča predstavili tudi predstavniki različnih zdravniških organizacij. Te so javno opozorile, da je akt nevaren tako za paciente kot za delovanje zdravstvenih ustanov.

»Moja generacija in še nekaj naslednjih je izšolana v prepričanju, da so medicinske sestre in zdravstveni tehniki naši pomočniki, pri čemer je zdravnik tisti, ki odloča o tem, kdaj in kako se bo izvajalo zdravljenje določenega pacienta,« je dejala predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik, podprl pa jo je tudi predsednik zdravniškega sindikata Fidesa Konrad Kuštrin, ki je dejal: »Kako je lahko dokument tako kvaliteten in dober, če so se problemi pokazali v treh dneh?«

»Dokument, ki so ga pripravili strokovnjaki, razkriva anomalije zdravstvenega sistema, ki so se 30 let na račun zdravstvene nege pometale pod preprogo,« je dejala predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman. »Z njim se rešuje stvari za nazaj, odpravlja krivice, ki so bile strojene tistim, ki so vsa leta izvajali zahtevna dela in naloge, brez pravnega varstva in tudi brez ustreznega nadomestila,« je dejala.

Na koncu je odbor sprejel en sam sklep, s katerim je ministrstvu priporočil, da na podlagi analize stanje na terenu do 31. januarja 2020 pripravi in predstavi začetna izhodišča in hipoteze za pripravo integriranega načrta kadrov v zdravstvu.