Na pobudo Ive Dimic je ustanovljen Pododbor za spremljanje rakavih obolenj v Sloveniji

DELI:
06.11.2019, NSi

V želji, da bi se na področju spremljanja rakavih obolenj v Sloveniji vendarle naredilo korak naprej in bi prišlo do večjega osveščanja ljudi, so na pobudo poslanke NSi Ive Dimic predlagatelji odboru za zdravstvo predlagali ustanovitev Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji. Odbor je ustanovitev pododbora na današnjem glasovanju potrdil.

Lani je pri nas za rakom zbolelo več kot 14.000 ljudi. Pojavnost vseh rakavih bolezni se po dostopnih podatkih postopno povečuje in se je v zadnjih dvajsetih letih skoraj podvojila. S staranjem prebivalstva se povečuje tudi ogroženost obolevnosti za rakom. Rak je drugi najpogostejši vzrok smrti prebivalcev Slovenije.  Po podatkih OECD v publikaciji Health at glance se Slovenija uvršča na drugo mesto med državami OECD po umrljivosti za rakom, po podatkih Eurostata pa na prvo mesto.

Rak je namreč pri nas vzrok za 32 odstotkov vseh smrti na leto, kar je najvišji delež med državami EU. Slovenija je po številu smrti zaradi raka še vedno v vrhu držav EU in OECD. Prav zato zagotovo potrebujemo Pododbor za spremljanje rakavih obolenj.