Matej Tonin: Predlog ministra Pikala je posmeh staršem in otrokom, predvsem pa pravni državi

DELI:
19.06.2019, NSi

»Zakon ministra Pikala je neustaven, saj je bila odločba Ustavnega sodišča iz 4. decembra 2014 zelo jasna. Za javnoveljavni program je potrebno enako plačilo, ne glede na to za kakšnimi zidovi se ta javnoveljavni program izvaja. Ali za zidovi, ki jih je zgradila občina ali za zidovi, ki jih je zgradil nek zasebnik. Zato ta predlog zakona, ki je danes pred nami, zagotovo lahko razumemo kot neke vrste posmeh staršem in otrokom, predvsem pa pravni državi,« je v stališču poslanske skupine NSi o predlogu zakona o financiranju osnovnih šol povedal predsednik Matej Tonin.

Pojasnil je, da smo v NSi iskreno verjeli, da bo minister Pikalo k stvari pristopil resno in odpravil neustavnost. Zaprosili smo ga tudi za sestanek, a od tistega pisnega zaprosila je minilo več mesecev, sestanek pa se ni zgodil.

Gre za ideološko gonjo proti vsemu, kar je zasebno

»Zelo jasno poudarjam in podčrtujem, da v primeru tega zakona ne gre za vprašanje denarja, ampak gre za izključno ideološko vprašanje, ki ga zlasti minister Pikalo in njegova stranka pa tudi Levica želijo zapeljati v neko borbo proti vsemu zasebnemu, ker naj bi bilo vse zasebno izrazito slabo. Ustvarjajo vtis, da moramo vsi davkoplačevalci financirati zasebne šole, ki naj bi imele nek nadstandard, da je potrebno zaščititi javno šolstvo. Pred kom je potrebno zaščitit javno šolstvo? Imamo okrog 700 javnih šol in šest takih, ki so jih zgradili zasebniki in imajo javnoveljavni progam. Te naj bi predstavljale grožnjo javnemu šolstvu. Razumi kdor more,« je povedal predsednik NSi.

Poudaril je, da je ta zakon poskus levice, da bi krepila svoje volilno bazo. Že danes pa je po njegovem mnenju jasno, da je zakon neustaven. »Ustavno sodišče je reklo, da je ta dva javnoveljavna programa potrebno izenačiti. Ministrov predlog pa ne samo da izenačuje, celo zmanjšuje tista sredstva, ki jih te šole danes že imajo. Se pravi, ne da izboljšuje stanje, kar je naložilo Ustavno sodišče, ampak ga celo poslabšuje,« je bil jasen Matej Tonin.

Zakon prinaša elitizem

Prepričan je, da zakon ministra Pikala spodbuja elitizem. »Starši otrok iz socialno ogroženih družin si ne bodo mogli več privoščiti, da bodo zasebne šolo obiskovali. Zato trdimo, da zakon ministra Pikala spodbuja elitizem in ustvarja šole, ki si jih bodo lahko privoščili zgolj bogati. Da ne omenjam, da zmanjšuje možnost izbire. In celo več. Minister sam zatrjuje, da se ne bo ustavil samo pri šolah, ampak bo to pot nadaljeval tudi pri vrtcih,« je povedal predsednik NSi.

Dodal je, da bo ta zakon, v kolikor bo ugledal luč sveta, pomenil razslojevanje slovenskih učenk in učencev in tudi državljank in državljanov. Druga možnost pa je, da ta zakon poslanci zavrnejo in da se oblikuje neka normalna koalicija, ki bo poskušala spoštovati načela pravne države in v duhu pravne države spisati takšen zakon, ki bo zares realiziral odločbo Ustavnega sodišča.