Matej Tonin: Parlamentarna komisija ima pooblastila za celovit nadzor Sove

DELI:
11.10.2019, NSi

»Očitno direktor Sove nima samo enega problema, ampak ima dva. Pred tem je obstajal problem, da ni želel dati dokumentacije komisije, čeprav je to na nadzoru obljubil, zdaj ste pa vi razkrili nedoslednost. In sprašujem se, kako naj zdaj takemu direktorju komisija zaupa,« je v oddaji 24 ur zvečer dejal Matej Tonin.

Kot je znano, so se odnosi med parlamentarno komisijo za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (KNOVS) in Sovo zaostrili potem, ko je direktor Sove Rajko Kozmelj zavrnil nadaljevanje nenapovedanega parlamentarnega nadzora, ki so go poslanci opravili pretekli teden. Matej Tonin je v oddaji dejal, da bo direktor Sove, po vsem tem, kar se v zadnjem obdobju dogaja, izjemno težko nadaljeval svoje delo na tem položaju. »Neko zaupanje se je porušilo in pri delu obveščevalnih služb je zelo pomembno zaupanje, da direktor vodi službo na zakonit način,« je pojasnil Tonin in dodal, da zakon KNOVS-u daje možnost za celovit nadzor nad delovanjem Sove, kamor spada tudi kadrovska politika.

»Na tej podlagi se je oblikovala tudi parlamentarna praksa. Sova nam v svojih poročilih poroča o kadrovski situaciji in stanju. In ne smemo pozabiti na dogodke iz leta 2012, ko je bil direktor Sove Damir Črnčec, sedanji svetovalec predsednika vlade, komisijo je pa vodil poslanec Pozitivne Slovenije, katere član je bil takrat tudi predsednik vlade, in tudi takrat je KNOVS odšel v nadzor zaradi spornih več deset zaposlitev na Sovi. Tudi takrat je Damir Črnčec odreagiral tako, da nam te dokumentacije ni želel dati. Se je pa potem izkazalo pri nadaljnjih inšpekcijskih postopkih, da so kršitve bile, da ni bilo ustreznega varnostnega preverjanja in da niso imeli ustreznih pogojev. Torej, če leta 2012 v te stvari ne bi posegel KNOVS, do teh razkritij ne bi prišlo. In tudi danes se kaže, če KNOVS ne bi začel nadzirati, potem se vse to ne bi razkrilo,« je še pojasnil Tonin.

Na vprašanje Uroša Slaka, da v Sovi trdijo, da so v duhu dobrega sodelovanja parlamentarni komisiji posredovali več dokumentov, kot bi bilo potrebno, pa je predsednik KNOVS-a dejal: »Tukaj ni dobre vere, tukaj ni dobrih prijateljev. Tukaj je zgolj in samo zakon. Če drži interpretacija direktorja, da mi nismo pristojni za nadzorovanje kadrovske politike in kadrovanja, potem se je zdaj samoovadil. Če bi dejansko držalo to, kar trdi direktor, potem bi moral, ko smo prišli v nadzor, enostavno reči, za to dokumentacijo nismo pristojni. Ker če nam jo je dal, potem je seveda kršil zakon, ki pravi, da ne bi smel razkrivati nepooblaščeni osebi zaupnih podatkov. Dokler so bile stvari prijetne, so stvari šle. Ko smo pa začeli drezati v neprijetne stvari, se je pa zgodba obrnila in tukaj je še en dokaz več, zakaj KNOVS mora te stvari nadzorovati.«