MATEJ TONIN OB DNEVU SLOVENSKE VOJSKE: VAŠA ZAVEZANOST DOMOVINI JE PLEMENITA IN SPOŠTOVANJA VREDNA

DELI:
16.05.2022, NSi

Objavljamo nagovor predsednika NSi in ministra za obrambo Mateja Tonina ob  dnevu Slovenske vojske. V svojem nagovoru je poudaril pomembnost varnosti in izpostavil ključno vlogo vojske, ki deluje v zaščito in zagotavljanje miru vsem Slovenkam in Slovencem. Celotnen nagovor ob prireditvi v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani si lahko preberete spodaj.

Spoštovani

  • predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil gospod Borut Pahor,
  • predsednik Državnega sveta Republike Slovenije gospod Alojz Kovšca,
  • načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš,
  • visoki gostje,

Drage pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, ki služite domovini doma in po svetu!

Hvala, ker ste tu.

Hvala, ker vztrajate.

Hvala, ker skrbite za našo varnost, da mi vsi lahko mirno živimo svoje življenje.

Hvala, ker Slovenske vojske niste pustili na cedilu niti v trenutkih, ko je bilo zares težko. Hvala, ker ste služili domovini tudi takrat, ko se je Slovensko vojsko ožemalo do strganih uniform in čevljev.

Vaša zavezanost domovini je plemenita in spoštovanja vredna.

Hvala pa tudi vašim najdražjim, ki vas pri vašem poslanstvu podpirajo.

Dragi prijatelji,

današnji dan Slovenske vojske lahko praznujemo bolj optimistično. V zadnjih dveh letih nam je skupaj vendarle uspelo ustaviti kadrovski prosti pad in začeti z modernizacijo Slovenske vojske. To nam je uspelo le za to, ker smo delovali kot ekipa in drug drugega podpirali v najtežjih trenutkih.

Današnji praznik je tudi priložnost, da se zahvalim načelniku generalštaba Slovenske vojske general majorju Robertu Glavašu in njegovi ekipi, ki mi je ves čas stala ob strani. Hvala sodelavcem v mojem kabinetu in v drugih službah ministrstva, ki so stoično prenašali moje konstantno priganjanje. Hvala pa tudi poslankam in poslancem prejšnjega sklica DZ, ki so kljub silovitim napadom naše zakonodajne iniciative podpirali. Moja iskrena zahvala gre tudi vrhovnemu poveljniku obrambnih sil predsedniku Pahorju, ki je državniško podpiral vse projekte modernizacije Slovenske vojske.

Združili smo moči, zato da imamo danes kaj pokazati.

Spoštovani,

Ljudje so bistvo vsake vojske. Brez ljudi ni vojske. Prav zato je bila moja prednostna naloga izboljšanje statusa vojaka. Zavedal sem se, da je zadovoljen vojak najboljši promotor Slovenske vojske. Največji korak je bila sprememba Zakona o obrambi, ki zahteva dvotretjinsko večinsko. S temi spremembami smo uredili status vojakov po 45. letu. Sledila je sprememba Zakona o službi v Slovenski vojski, s katerim smo zagotovili možnost dodatnega dopusta ter počitka pripadnicam in pripadnikom v mednarodnih operacijah in na misijah, skrajšali čas nujne zaposlitve po štipendiranju, uredili možnosti financiranja srednješolske izobrazbe za tiste, ki sklenejo pogodbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka, omogočili dodatne ugodnosti za pripadnike oboroženih sil in njihove svojce ter uvedli nadomestilo zaradi prepovedi stavke, kar je dvignilo plače.

Zadovoljen sem, da smo po dolgem obdobju uspeli obrniti kadrovski trend odhodov in prihodov v Slovensko vojsko v pravo smer. Veseli me, da smo konkretno in merljivo povečali zanimanje mladih za prostovoljno služenje vojaškega roka – tudi zaradi prenove načina vstopa. Mladim ponujamo prenovljen sodoben pristop ter kakovostno, dinamično, zanimivo in predvsem koristno usposabljanje.

Drage pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

primerno urejen status vojaka je temelj, na ta temelj pa se gradi hiša, ki se ji reče moderna tehnika in usposabljanja. Slovenska vojska za kvalitetno opravljanje z ustavo in zakoni določene naloge potrebuje dobro tehniko, ki dvigne učinkovitost dela, predvsem pa zagotavlja največjo možno varnost vojakom. Seveda o tem ni dovolj zgolj govoriti, ampak je v prvi vrsti potrebno priskrbeti finančne vire. Težak, vendar zelo pomemben, korak je bil narejen s sprejetjem Zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih od 2021 do 2026. Ta zakon je osnova za modernizacijo Slovenske vojske, saj z njim do leta 2026 zagotavljamo 780 milijonov evrov za nujno modernizacijo Slovenske vojske in večjo varnost vojakov. Za ta zakon smo bojevali silovito pravno bitko in jo na koncu tudi dobili. Ta zakon Slovenski vojski zagotavlja stabilne srednjeročne vire financiranja modernizacije.

Modernizacija je danes že vidna. Najprej jo lahko vidite in čutite v vaši osebni opremi. Vojašnica Edvarda Peperka, v kateri smo danes, bo v prihodnjih dveh letih zelo drugačna. Gradbena in obrtniška dela se začenjajo tudi po drugih vojašnicah in se bodo nadaljevala tudi v prihodnjih letih. Posodabljamo strelišča in vadišča Slovenske vojske. Prenavlja in nadgrajuje se ladja Triglav. Vozila JLTV Oshkosh so že tu, še več jih pride v prihodnjih letih. Posodabljamo in prenavljamo letala in helikopterje Slovenske vojske. Na podlagi lani podpisane pogodbe za transportno letalo Spartan C27-J vas lahko obvestim, da je letalo že na proizvodni liniji in da naj bi ga po zagotovilih direktorja Leonarda končali še letos.

Spoštovani,

pred štirimi dnevi je bil velik dan za Slovensko vojsko. Petnajst let smo blefirali, lagali sebi in tudi zaveznikom. Pa vendarle je prišel 11. maj, ko so bili izpolnjeni vsi formalni pogoji, da sem lahko podpisal Memorandum o sodelovanju z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Kupili bomo 45 vozil Boxer. Številni me sprašujejo, zakaj sem to storil. Moj odgovor je:

  1. ker vozila Boxer Slovenska vojska potrebuje, da lahko izvaja z ustavo in zakoni določene naloge,
  2. ker je kombinacija zmogljivosti in zaščite vozila Boxer daleč najboljša in zato omogoča učinkovito delovanje in najboljšo varnost slovenskim vojakom,
  3. ker v izredno poslabšanih varnostnih okoliščinah z izgradnjo slovenskih obrambnih zmogljivosti mislim resno,
  4. ker želim, da Republika Slovenija tudi z dejanji ne le z besedami podpira evropsko strateško suverenost,
  5. ker podpiram slovensko obrambno industrijo.

Hvala ekipi na Direktoratu za logistiko in na Generalštabu Slovenske vojske, ki so v zadnjih dveh letih trdo delali, zato da smo v sredo lahko podpisali pogodbo.

Drage pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

pred vami so časi, ko bo v SV prišlo veliko tehnike. Dobro se morate pripraviti na prihod. Predvsem pa morate držati skupaj. Medčloveški odnosi so ključni. Če jih boste negovali, če boste drug drugemu pomagali, če se boste veselili uspehov drug drugega, potem ničesar več ne more ustaviti prihodnje rasti in modernizacije Slovenske vojske.

V tem mandatu so bili postavljeni vsi temelji za nadaljnji razvoj tudi v nekoliko bolj viharnih časih. Letos februarja je bila sprejeta Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035. Na podlagi te resolucije smo pripravili predlog Srednjeročnega obrambnega programa 2022–2026, ki ga je Vlada sprejela aprila letos. Oba dokumenta predstavljata ključno podlago za posodobitev in izboljšanje obrambnih zmogljivosti Republike Slovenije ter prihodnjega razvoja, predvsem s poudarkom na pospešenem odpravljanju nakopičenih razvojnih zaostankov iz preteklega desetletja in usmerjanju razvoja Slovenske vojske v vzpostavitev sposobnejših in učinkovitejših vojaških zmogljivosti. Čestitam tudi za pripravljeno Vojaško strategijo.

Ob tem je potrebno povedati še, da je ekipa državnega sekretarja Uroša Lampreta v okviru Natovega procesa obrambnega načrtovanja dosegla bistveno spremembo v Ciljih zmogljivosti 2021 v primerjavi s Cilji zmogljivosti 2017, ki se odraža v zamenjavi druge srednje bataljonske bojne skupine z bojnim izvidniškim bataljonom. Tudi druge menjave ciljev in njihove prilagoditve so šle v smeri njihove adaptacije srednjeročni viziji razvoja Slovenske vojske, predstavljene v novih nacionalnih dokumentih.

Obrambne izdatke smo leta 2021 v primerjavi s prejšnjim letom bistveno povečali. Leta 2020 so znašali 498 milijonov evrov, kar je 1,06 odstotka BDP, leta 2021 pa 648 milijonov evrov ali 1,29 odstotka BDP. Leta 2022 bodo obrambni izdatki dosegli 1,31 odstotka BDP, leta 2023 pa 1,41 odstotka BDP. Načrtujemo, da bomo leta 2024 dosegli 1,5 odstotka BDP. Zagotovo bo junijski vrh NATA zahteval še bolj ambiciozen dvig obrambnih izdatkov. Veselim pa se tudi finske in švedske odločitve, da se pridružita našemu obrambnemu zavezništvu. Dobrodošli!

Spoštovani,

to so premiki, ki smo jih v teh dveh letih skupaj soustvarjali. Naše prizadevanje je bilo vseskozi prežeto z ljubeznijo do domovine. To naj bo še naprej temelj, na katerem bomo gradili obrambo Slovenije in tudi skupno varnost tako v Evropi kot v širšem mednarodnem okolju.

Vojna v Ukrajini, to je na evropskih tleh, ne pozabimo, utrjuje našo zavest o varnosti kot temeljni vrednoti. Znova je postalo več kot jasno, da je varnost temeljna vrednota, na kateri lahko gradimo blaginjo in napredek. Brez varnosti ni blaginje in napredka.

Slovenija nima več prostora in ne časa za eksperimentiranje. Dovolj je govorjenja, kako se podpira Slovensko vojsko, po drugi strani pa se ji reže vire. Ni mogoče zgraditi obrambnih zmogljivosti, brez sredstev za investicije. Dovolj je govorjenja, kako ni pravi čas za gradnjo srednje bojne bataljonske skupine. Za nekatere ni bil nikoli pravi čas. Za prihodnost Slovenske vojske je najpomembnejše, da so besede politike skladne z dejanji. Slovensko vojsko imamo in dolžni smo zanjo skrbeti.

Drage pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,

Je pa danes poseben dan tudi zame. Prišel je trenutek mojega slovesa. Zadnje dve leti bosta posebej zaznamovani v mojem življenju. Dolžnosti ministra za obrambo sem rad opravljal. Užival sem v vaši družbi. Hvala, ker ste me sprejeli takšnega kot sem.

Iskreno vam čestitam ob dnevu Slovenske vojske. Želim vam, da še naprej s ponosom nosite njeno uniformo in služite domovini.

Srečno Slovenska vojska!

Naj živi Slovenija!