MATEJ TONIN: NAŠO PRIHODNOST MORAMO ZAČETI PISATI SKUPAJ

DELI:
23.08.2023, NSi

Predsednik NSi je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v izjavi za javnost uvodoma citiral misel sociologa Ralfa Dahrendorfa in dejal: »Srečni narodi so soglasni glede preteklosti, imajo pa različne poglede na prihodnost. Morda je ravno to tisto, kar manjka slovenskemu narodu, da bi bili uskaljeni in soglasni glede preteklosti in bi se strinjali o osnovnih civilizacijskih normah. Med drugim tudi to, da je vse mrtve potrebno dostojno pokopati.«

Poudaril je, da je v Sloveniji potrebno več strinjanja glede osnovnih civilizacijskih norm. »Totalitarni režimi so na našem ozemlju pustili številne žrtve, dolžnost naše generacije pa je, da vse te mrtve pokopljemo,« je bil jasen Tonin.

Spomnil je na potrebno zakonodajo za ureditev tega področja, katere pobudnik je bila NSi. »V preteklosti je bilo na tem področju že veliko narejenega, sprejet je bil zakon o dostojnem pokopu. Takrat se je področje začelo urejati: prikrita grobišča so se začela odkrivati in mrtvi so se začeli pokopavati. Omenim pa lahko tudi novo ustanovljeno upravo za vojaško dediščino, ki je s treh različnih resorjev pod eno streho spravila skrb za vojaške grobišča in prikrita grobišča. S tem je bil seveda narejen pomemben korak naprej k urejanju te problematike,« je prepričan Tonin.

Po mnenju predsednika NSi je pomembno, da se slovenski narod poveže in poenoti. »Prav sedanji čas, ko so nas prizadele ujme, kaže, kako močni smo lahko, če smo povezani in enotni. In to povezanost ter enotnost bi si želel tudi na področju odnosa in pokopa vseh mrtvih. Ta list naše zgodovino je potrebno obrniti, našo prihodnost pa moramo začeti pisati skupaj, z dobrimi željami in smelimi načrti za prihodnost,« je izjavo zaključil Matej Tonin.

Delegacija NSi se je nato udeležila še okrogle mize z naslovom Na poti k spravi, ki jo je organiziral Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, kjer so bili gostje dr. Mitja Ferenc, dr. Aleš Maver in Borut Pahor.