Matej Tonin: Hrvaška je imela velik interes, da arbitražo sabotira

DELI:
11.04.2019, NSi

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb (KNOVS) in predsednik NSi Matej Tonin je na novinarski konferenci po seji KNOVS in v več informativnih oddajah izpostavil, da na podlagi vseh informacij o prisluškovanju hrvaške obveščevalne službe hrvaški vladi ne gre verjeti, Slovenija pa je pokazala, da ne bo dopuščala Hrvaški agresivnega pristopa. »Slovenija je s tem odzivom na razkritja o prisluškovanju in poskusih vplivanja na medije pokazala zobe in tudi to, da ne bo dopuščala agresivnega pristopa Hrvaške do Slovenije,« je dejal Matej Tonin.

Prepričan je, da mora celotna slovenska politika stopiti skupaj in slovenske interese postaviti v ospredje. »Kar se tiče NSi in mene osebno, so slovenski interesi na prvem mestu in me kakšno politično preigravanje za notranje politične potrebe ne zanima. V ospredje absolutno postavljamo ospredje interesov Slovenijo,« je povedal.

Ključno je, kaj bomo politiki storili za to, da se tovrstne napake ne bodo ponavljale

Zgodba ima po mnenju predsednika KNOVS več zaključkov. »V modernem svetu se moramo vsi sprijazniti s tem, da obstaja možnost, da nam prisluškujejo. Drugič, ta vladna ofenziva in medijska kampanja prispevata k temu, da bo Hrvaška razumela, da Slovenija ne bo mirno gledala na vse, kar Hrvaška počne. Ključno pa je, kaj bomo mi kot politiki storili, da tovrstnih napak, kot so se zgodile v primeru arbitraže, ne bomo počeli tudi v prihodnosti in tukaj se mi zdi delo naše komisije ključno,« je še dejal predsednik NSi.

Izpostavil je še, da je hrvaška obveščevalna služba SOA na območju Slovenije zelo aktivna in dela zelo intenzivno in da prisluškovanje v arbitraži ne bi smelo nikogar presenetiti. »Arbitraža ni bila v interesu Hrvaške, predvsem ne kot način reševanja ozemeljskih sporov v regiji. Zato si je prizadevala arbitražo kontaminirati,« je prepričan Tonin.

Hrvaška obveščevalna služba pa ne prisluškuje samo ljudem, ki so sodelovali v procesu arbitraže. »Večina politikov, mnenjskih voditeljev in novinarjev je na seznamu hrvaške obveščevalne službe. Vsi skupaj bi morali povečati ozaveščenost glede tega problema in delovati bolj samozaščitno,« je poudaril predsednik NSi.

Zaslužimo si odgovor, zakaj so Hrvati ujeli pogovor, kljub opozorilom

Napovedal je tudi obuditev preiskave slovenske agentke v arbitraži s Hrvaško Simone Drenik zaradi prisluškovanja. Pojasnil je, da so imeli na KNOVS informacije, da za prisluhi pogovorom med slovensko agentko Drenikovo in arbitrom Jernejem Sekolcem stoji hrvaška obveščevalna služba, že 14. decembra 2016. Izrazil je prepričanje, da je Sova pripravila ustrezne informacije in usposabljanje projektne skupine za arbitražo glede protiobveščevalnih aktivnosti, ki pa da na zunanjem ministrstvu tedaj očitno niso bili upoštevani.

Zato bo komisija izvedla preiskavo zlasti Drenikove, zakaj ni upoštevala teh navodil Sove in zakaj jih ni MZZ. Pojasnil je, da se je komisija z zadevo sicer že ukvarjala v prejšnjem sklicu, a Drenikove še niso zaslišali. »Poslanci si zaslužimo odgovor, zakaj je tako komunicirala,« je dejal Tonin in dodal: »Raziskali bomo, zakaj MZZ ni sprejel vseh predlogov Sove. Če je šlo za malomarnost, se pričakuje, da bodo ljudje, ki so ogrozili ta pomemben projekt, odgovarjali. Če pa bi se izkazalo, da je kateregakoli od teh ljudi Hrvaška pridobila na svoj stran, je to jasno opozorilo Sloveniji, da mora okrepiti svojo obveščevalno dejavnost.«