Matej Tonin: Glasovali bomo proti rebalansu proračuna, ker smo proti teptanju dialoga

DELI:
05.03.2019, NSi

»Za politiko je ključno, da tisto, kar govori, v praksi tudi naredi. Glede na sedanji potek sprejemanja rebalansa proračuna za leto 2019 pa je jasno, da so bile v kampanji izrečene besede Marjana Šarca žal prazne. Namesto nove politike se na velika vrata vrača stara in to žal v najslabšem pomenu besede. To je preglasovanje brez kakršnegakoli dialoga,« je bil o razpravi o rebalansu proračuna kritičen predsednik NSi Matej Tonin.

Predsednik vlade ne posluša dobronamernih nasvetov

Vladi se namreč zdi odveč prisluhniti opoziciji. Pri rebalansu vrednemu 10 milijard evrov je opozicija predlagala za okoli 80 milijonov evrov sprememb, vlada pa ni upoštevala niti za cent opozicijskih sprememb. »Če nekoliko parafraziram predsednika vlade, ki pravi, ko se usedeš v avto ne misliš na nesrečo, ampak spremljaš situacijo in zdravo razumsko ravnaš in prilagajaš vožnjo okoliščinam. Potem se ta vožnja zdi kot da predsednik vlade drži v rokah volan in nikogar v tem avtu ne posluša kljub temu, da mu predlaga smiselne in dobre stvari,« je izpostavil Matej Tonin.

Samo sodelovanje prinese dobre rešitve

Prepričan je, da je zgodovina že večkrat pokazala, da na dolgi rok samo sodelovanje prinese dobre rešitve. »Kadar je slovenska politika dihala z obema pljučnima kriloma je bil rezultat vedno dober. Vlada pravi, da se počuti odlično, čeprav diha samo z enim pljučnim krilom, pozablja pa, da jo bo utrudil že prvi resen in večji klanec. Predsednik vlade je v svojem nastopu tudi ponudil sodelovanje pri naslednjih strukturnih reformah, ampak predstavljam si, kako si on to sodelovanje predstavlja: “kar mi nekaj prinese, podpremo”. Na takšen način se žal ne da sodelovati,« je zagotovil predsednik NSi.

Spomnil se je decembra leta 2012, ko je NSi kot koalicijska stranka podprla opozicijski amandma za dodatnih 16 milijonov evrov za visoko šolstvo. Del opozicije pa je takrat podprl proračun za leto 2012. »Velikokrat nesmiselno vztrajanje na zavračanju opozicijskih predlogov gradi nepotrebne zidove in poglablja prepade v politiki,« je opozoril Matej Tonin in spomnil, da se prepad med opozicijo in koalicijo veča že vse od leta 2008: »Opozicijskih amandmajev v proračunu koalicijske stranke od takrat niso več podpirale. V zadnjem obdobju je to preraslo že v pravo obsesijo, da koalicija striktno zavrača še tako dobre opozicijske predloge.«

A izpostavil je tudi, da v tem rebalansu ni vse slabo. So pa v tem rebalansu proračuna tudi nekatere stvari, ki so spregledane. »Amandmaji Nove Slovenije so usmerjeni na primer k povečanju sredstev za raziskave in razvoj, ki so v zadnjem obdobju padle pod povprečje Evropske unije. Usmerjeni so tudi k Slovencem v zamejstvu in po svetu, ki jih predlagani rebalans obravnava izjemno mačehovsko. Vložili smo tudi amandmaje, ki bi izboljšali infrastrukturo v številnih občinah. To so na primer področja, ki bi lahko bila točka, kjer bi morda našli skupni jezik,« je izpostavil predsednik NSi.

Pot ignoriranja in preglasovanja ni prava

Poudaril je tudi, da si v NSi želimo vsebinskega pristopa in širšega političnega konsenza pri sprejemanju proračunskih dokumentov. »Prav ta širina loči politike od državnikov, dobre od slabih predsednikov vlad in, če hočete, vključujoče voditelje od avtoritarnih. Nič ni narobe v tem, če koalicija prizna, da je določena področja pri pripravi proračuna enostavno spregledala. Koalicija ni prisluhnila opoziciji, prav tako ni prisluhnila drugemu mnenju Fiskalnega sveta, ni prisluhnila drugemu mnenja Evropske komisije, prisluhnila pa je izsiljevanju Levice, stranke, v kateri ministre te koalicije na drugi strani žaljivo imenujejo z izrazi kot na primer ministrske pavlihe ter ministrom milostno napovedujejo še 1 leto. V NSi bomo glasovali proti, ker si želimo jasno povedati, da smo proti teptanju dialoga. Razdeljenost še nikoli ni prinesla nič drugega. Če mislite, da je pot ignoriranja in preglasovanja prava, potem samo nadaljujte,« je še povedal Matej Tonin.