Matej Tonin: Če je vse čisto, zakaj nam SOVA podatkov noče izročiti?

DELI:
16.10.2019, NSi

»Pomembno je, da obveščevalna služba dela na zakonit način in če je vse čisto, potem ni nobenega razloga, da te dokumente pred nami skrivajo,« je bil v oddaji 24ur zvečer jasen predsednik komisije na nadzor obveščevalno-varnostnih služb in NSi Matej Tonin.

Dodal je, da je komisija po zakonu zadolžena za civilni nadzor nad obveščevalnimi službami in je zato dolžni nadzorovati delo SOVE. »Nadzora komisije in inšpekcije se med seboj ne izključujeta. Inšpekcija še vedno lahko opravi svoje delo in kot prekrškovni organ ugotovi, kaj je bilo narobe. Mi pa tudi moramo svoje delo opraviti in ugotoviti, ali je bila zaposlitev omenjene gospe zakonita,« je dejal.

Ko za obveščevalno službo več ne veljajo pravila, nismo več v demokraciji

Poudaril je, da mora komisija preveriti ali je omenjena gospa izpolnjevala pogoje za zaposlitev v Sovi, če je bila varnostno preverjena in če je zaposlitev tekla v skladu s predpisanimi postopki. »To je zelo pomembna stvar našega civilnega nadzora, da tudi obveščevalna služba dela na podlagi zakonov. Ker ko enkrat za obveščevalno službo ne veljajo nobena več pravila in dela po svoje in delo trdi, da je nihče več ne sme nadzorovati, potem nismo več v demokraciji, ampak v kakšnem drugem režimu,« je dejal predsednik NSi.

Direktor SOVE lahko enostavno konča spor

Dodal je, da napetost stopnjuje Sova, medtem ko komisija zaradi interesov države vse stvari umirja. »Če bi šlo Sovi in direktorju res za stvar, potem to zadevo lahko v eni uri konča. Enostavno pred komisijo predloži to dokumentacijo in mi preverimo, ali je bila zaposlitev zakonita. Tudi danes sprejeti sklepi na komisiji so šli po pravni poti. Na podlagi pravnih mnenj smo sprejeli, da je oviranje nadzora nedopustno in pozvali tudi vlado, da zagotovi zakonitost delovanja Sove. Če tega ne želi narediti sama Sova, potem ima zdaj premier in pa tudi sama vlada priložnost, da to stvar preseka ter enostavno neha delati škodo Sovi in zagotovi normalno delo,« je še povedal Matej Tonin.

Prikrivanje napak z lažmi je mnogo hujše od napak pri zaposlitvi

Po njegovem mnenju gre v osnovi za vprašanje pravne države, v tej pa ima nadzor nad obveščevalnimi službami in represivnim aparatom zakonodajna veja oblasti oziroma civilna oblast. To pa se danes onemogoča. »Žalostno je pa to, da se za to, da bi se ta nadzor še naprej onemogočal, uporabljajo nenavadne, pritlehne igrice, napačno poročanje v medijih, fake news in tako naprej zaradi tega, da bi utrdili svoje pozicije. Ključno vprašanje pa je, če je vse čisto, zakaj nam potem teh podatkov ne dajo? Če je vse čisto, zakaj se je po tem našem nadzoru direktor z ekipo sodelavcev ukvarjal še dve uri in te stvari preučeval,« je povedal predsednik NSi.

Ob koncu je poudaril, da so se tudi v preteklosti dogajale napake pri zaposlitvah, a huje je, če želi nekdo te napake prikriti. »V preteklosti so se napake pri zaposlitvah že dogajale. Hujša stvar pa je, če se z lažmi poskuša te napake prikriti. Na tak način se zaupanje med nadzorno komisijo in samo nadzorovano službo poruši,« je še dejal Tonin.