MARK BORIS ANDRIJANIČ POSTAL MINISTER ZA DIGITALNO PREOBRAZBO

DELI:
16.07.2021, NSi

Poslanci državnega zbora so na današnji izredni seji Marka Borisa Andrijaniča potrdili za ministra brez resorja, pristojnega za digitalno preobrazbo. Mark Boris Andrijanič, ki spada v kvoto ministrov iz vrst NSi, je v uvodni predstavitvi dejal, da je njegov ključni cilj uresničitev čim več od 40 rešitev za digitalizacijo, ki jih je strateški svet za digitalizacijo predstavil junija.

Strateški svet je v prvi sveženj predlogov vključil rešitve za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. “Gre za 40 rešitev za četrto desetletje slovenske države, ki bo nedvomno digitalno,” je dejal novi minister. Med njimi je navedel ukrepe za državljane, kot so e-gradbeno dovoljenje, informativni izračun otroških dodatkov in davčni trajnik, kot tudi digitalne rešitve za podjetja – med drugim bi radi poenostavili poslovanje z državo ter spodbudili nastajanje zagonskih podjetij in kroženje možganov.

Na področju zdravstva je Andrijanič napovedal, da se bo lotil ukrepov, ki bodo s pomočjo naprednih tehnologij reševali življenja, skrajšali čakalne vrste in prihranili milijone pri javnem naročanju, na področju izobraževanja pa je napovedal uvedbo obveznega predmeta računalništva in informatike v osnovne in srednje šole. Državljanom bi ponudil tudi digitalni bon za pridobivanje e-veščin. Andrijanič želi digitalizirati tudi čim več notarskih storitev, da jih bo mogoče čim več opraviti na daljavo. Z olajšavami pri dohodnini pa bi v Slovenijo privabil strokovnjake za informacijsko tehnologijo.

“Osredotočil se bom na praktične ukrepe, ki jih bodo državljani in podjetja občutili že kmalu,” je obljubil novi minister, ki je prepričan, da bo uresničevanje vsakega od ukrepov zahtevalo intenzivno koordinacijo s pristojnimi ministrstvi. Prav to bo tudi naloga novoustanovljene vladne službe za digitalno preobrazbo, ki jo bo vodil.

“Storil bom vse, da digitalizacija postane naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje celotno družbo in politiko,” je obljubil Andrijanič, ki digitalno preobrazbo vidi kot “ekipni šport, v katerem lahko zmagamo le, če držimo skupaj”.

Slovenija pri digitalizaciji žal zaostaja

Andrijanič pa je tudi povedal, da Slovenija na področju digitalizacije žal zaostaja, in če v naši državi ne bomo začeli z digitalno preobrazbo, bomo zaostajali še bolj. “Voda nam na žalost teče v grlo in vsak teden šteje,” je dejal in opozorilo podkrepil s številkami, da je leta 2019 vsak teden iz države v povprečju odšlo 314 ljudi.

Večino ukrepov iz junija predstavljenega prvega svežnja ukrepov za digitalizacijo je po njegovem mnenju treba uresničiti že do pomladi 2022. Marca je po njegovi oceni že mogoče pričakovati e-gradbeno dovoljenje, prav tako davčni trajnik, informativni izračun otroških dodatkov pa verjetno že letos. Na področju elektronskega poslovanja z državo in spletnih upravnih rešitev je namreč veliko že narejenega, težava pa je, da sistemi niso dobro povezani med seboj, hkrati pa veliko ljudi zanje sploh ne ve.

Novi minister je še omenil, da je v pripravi že drugi sveženj ukrepov za digitalizacijo, kjer bodo predstavljene še bolj sistemske in sektorske rešitve.