LOJZE PETERLE: HVALEŽEN SEM KRISTJANOM ZA VSE GLASOVE, DEJANJA IN TIHE MOLITVE

DELI:
23.06.2021, NSi
Vir: Radio Ognjišče

Tradicionalne maše za domovino so se poleg državnega vrha udeležili vidni člani NSi. V ljubljanski stolnici pa je zbrane nagovoril tudi predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle, ki se je zahvalil kristjanom za velik prispevek v procesu osamosvajanja. V nadaljevanju objavljamo njegov nagovor:

Vesel sem, da se lahko po tridesetih letih v imenu slovenske osamosvojitvene vlade, kot nekdanji podpredsednik Demosa in predsednik SKD zahvalim obema cerkvama, rimokatoliški in evangeličanski, za izjemen prispevek k slovenski osamosvojitvi in demokratizaciji. Rad bi poudaril, da se obe cerkvi nista priključili projektu v smeri bolj svobodnega človeka šele leta 1990. Ves čas ideološkega in političnega enoumja sta nas vzgajali v občutljivosti za sočloveka in v spoštovanju njegovega dostojanstva. Vzgajali sta nas v vrednotah, ki omogočajo sožitje, in vrednotah, ki jih poznamo kot vrednote Janeza Evangelista Kreka ali pa Roberta Schumana ter drugih očetov Evropske zveze.

Obema cerkvama sem najbolj hvaležen za temeljno delo, ki je dalo vrednostno podlago za zavest, iz katere je prišlo do najbolj množične podpore projektu slovenske osamosvojitve in demokratizacije.

Hvaležen sem slovenskim kristjanom za vse glasove, za vsa dejanja, pa tudi za vse tihe molitve. To se je dogajalo med Slovenci doma, za mejo in po svetu.

Rad pa bi poudaril, da slovenski kristjani niso dali, tako kot radi ponekod beremo, samo glasov. Dali so ljudi dejanj in konceptov. Dali so voditelje na vseh nivojih. Predvsem pa voditelje, ki so razumeli koncept moči drugače, kot so ga razumeli prej. Razumeli so, da je politika sredstvo, ne cilj. In da je politika zato, da služimo skupnemu blagru.

Posebej bi se rad zahvalil pokojnemu nadškofu dr. Alojziju Šuštarju, ki je s svojo izjemno osebnostjo, ki je presegala cerkvene okvire, s svojim vplivom in zvezami, utiral pot slovenskim političnim ciljem v cerkvenih in političnih krogih. Podobno sem hvaležen takratnemu vodstvu slovenske evangeličanske cerkve, ki je tudi uporabilo vse svoje možnosti, da je predstavilo svetu, za kaj gre v Sloveniji.

Dovolite, da se spomnim na koncu tudi papeža Janeza Pavla II. Ko je slovenske romarje prvič pozdravil po slovensko, je bila Slovenija že na pol priznana. Razumel nas je, podprl nas je, in se osebno angažiral.

Ta milostni trenutek, ta nasmeh zgodovine, smo doživeli, ker smo ga razumeli in izkoristili. Takrat smo bili vsi naši in želim si, da bi bilo tako tudi naprej.

 

Svoje spomine na osamosvojitvene dni in aktualno dogajanje v slovenski družbi je Lojze Peterle strnil tudi v današnjem pogovoru na prvem programu Radia Slovenija:

Celotnemu intervjuju lahko prisluhnete TUKAJ.