Lojze Peterle na odmevnem dogodku POLITICO: Ne more biti več Evrope z več raka

DELI:
03.04.2019, NSi

“Boj proti raku je za evropske državljane pomembnejši od Brexita,” je pomen ustreznega soočanja s to boleznijo ponazoril naš evropski poslanec Lojze Peterle na dogodku o raku, ki ga je danes v Bruslju pripravil najvplivnejši politični medij POLITICO. Izpostavil je pomen personaliziranega zdravstvenega pristopa, vlaganja v preventivo in skrbi vsakega posameznika za notranjo harmonijo.

Enoten evropski pristop

Peterle je vodja skupine za boj proti raku v Evropskem parlamentu in je bil ključni govorec dogodka. Poudaril je, da v Evropski zvezi zdravje mora biti na prvem mestu in da je v boju proti raku nujen usklajen evropski pristop, saj “ne more biti več Evrope z več raka”.

Opozoril je, da za bolnike z rakom še vedno obstaja “železna zavesa” med Zahodom in Vzhodom, saj je učinkovitost zdravljenja prevečkrat povezana z državljanstvom bolnika. Tako je izpostavil pomen personaliziranega pristopa do bolnika in krepitve vlaganj v preventivo. Tega se zaveda tudi spitzenkandidat Evropske ljudske stranke Manfred Weber, ki je boj proti raku postavil za eno izmed svojih prioritet in na tem področju redno sodeluje z našim evropskim poslancem.

Novih 400 milijonov za preventivo v boju proti raku

Peterle je prvak v boju proti raku, bistveno je prispeval k temu, da je boj proti raku ena od prioritet EPP v programu za evropske volitve, je izpostavil evropski poslanec Peter Liese iz vrst Evropske ljudske stranke, ki je bil eden izmed panelistov.

Cilj pobude EPP je, naj čez dvajset let nihče več ne umre zaradi raka. Eden od predlaganih ukrepov za dosego tega cilja je podvojitev sredstev za raziskave raka do leta 2024 na 400 milijonov evrov. Kar je eden izmed rezultatov prizadevanj našega evropskega poslanca.