Lojze Peterle: Izkoriščanje ideoloških bojev za nabiranje politične moči ni pravi korak

DELI:
14.12.2016, NSi

Peterle_vDZNajvečja politična skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP), je za kandidata za predsednika Evropskega parlamenta izbrala Italijana Antonia Tajanija. Med štirimi kandidati znotraj EPP je bil tudi evropski poslanec in predsednik slovenske osamosvojitvene vlade Lojze Peterle.

“Najprej se želim zahvaliti vsem, ki so podpirali mojo kandidaturo. Kot edini kandidat tako imenovanih “novih članic”, sem zelo hvaležen za izraženo podporo poslanskih kolegov. Vesel sem tudi, da je proces izbire, v katerem je zmagal kolega Tajani, znotraj naše politične skupine sprožil tudi zelo pomemben pogovor o tem, kakšno Evropsko zvezo si želimo in kaj bomo storili, da cilje tudi dosežemo. Osebno pa upam, da je moja kandidatura jasen in pomemben signal poslancem manjših delegacij, da se bo v prihodnosti tudi kdo od njih odločil potegovati za to funkcijo. Bistvo Evropske zveze namreč ne sme biti vprašanje velikosti in majhnosti, ampak kako lahko najbolje delamo skupaj,” je v odzivu na svojem uradnem Facebook profilu zapisal Lojze Peterle.

Dodal je še: “Če se želimo izogniti novemu mračnemu poglavju evropske zgodovine, moramo prav evropskim državljanom dokazati, da jih spoštujemo, slišimo in želimo njihovo sodelovanje pri gradnji evropskega projekta. Zakulisne kupčije, nespoštovanje dogovorov in izkoriščanje ideoloških bojev za nabiranje političnih moči, niso pravi koraki v to smer, zato upam, da se bodo akterji izognili izgubljanju energije na teh področjih in se bo znotraj političnega centra v Evropskem parlamentu znova vzpostavil konstruktivni dialog. Šibkejši kot bo politični center, močnejši bo populizem in večja bo nevarnost za kvalitetno prihodnost Evrope.”

Peterle je prihodnji predsednici ali predsedniku Evropskega parlamenta zaželel uspešno delo. “Predvsem, da bo Evropski parlament, kot evropska ustanova z največjo demokratično legitimnostjo, postal kraj, kjer se bodo kovale in sprejemale hitre, odgovorne in vizionarske rešitve za Evropo,” je poudaril evropski poslanec iz vrst NSi.

Kdo ni podprl Peterletove kandidature

Med ostalimi štirimi slovenskimi evroposlanci v EPP je Peterletovo kandidaturo izrecno podprl le Franc Bogovič (SLS/EPP), medtem ko so evropski poslanci iz vrst SDS glasovali proti Peterletu.

Milan Zver (SDS/EPP) je po poročanju Slovenske tiskovne agencije (STA) pred glasovanjem napovedal, da bo podprl Irko Mairead McGuinness. Romana Tomc (SDS/EPP) ni omenila konkretnega imena, tretja poslanka SDS v EPP Patricija Šulin pa je dejala, da bo sledila usmeritvam svoje stranke. Predsednik SDS Janez Janša je namreč v nedavnem intervjuju za tednik Demokracija izjavil, da Peterletove kandidature ne podpira.

Vodstvo NSi je sicer že pred časom trdno podprlo kandidaturo Lojzeta Peterleta – POVEZAVA. Evropski parlament bo novega predsednika dobil predvidoma januarja prihodnje leto.