Lojze Peterle: EU se mora nujno posvetiti področju zdravja

DELI:
23.05.2019, NSi

»Če nekoga migranti ugrabijo, kar je nezaslišano, je to dejstvo, ne zastraševanje in mi moramo imeti suvereno pravico, da sami odločamo, koga, pod kakšnimi pogoji in koliko sprejmemo,« je na soočenju Radia Slovenija povedal Lojze Peterle in dodal, da je potrebno problem razumeti v svoji kompleksnosti: »Seveda smo najprej poklicani, da delujemo z vso človeško občutljivostjo, vendar problem ni samo human. Treba ga je videti v kompleksnosti. Mi imamo na delu številne kriminalne združbe, ki največ zaslužijo z migranti, več kot z drogami in jih pošiljajo čez Saharo in čez morje.«

Opozoril je, da v Beli Krajini okrog 40 migrantov na dan prestopi slovensko mejo, kar pomeni 1.200 na mesec.

Kandidat NSi je povedal tudi, da se strinja z deklico Greto Tundberg glede okoljske problematike. »Hiša gori, treba je nekaj narediti in ni več časa za odlašanje. Karkoli je vzrok, je navsezadnje vseeno. Imamo podnebne spremembe, imamo suše, poplave, taljenje ledenikov, požare in tako naprej. Tu nam lahko pomaga samo skupno in solidarno ravnanje. Evropo delamo vse generacije in starejša generacija, ki je tudi v marsičem kriva, da je tako kot je z okoljem, je odgovorna, da mladim zagotovi boljše življenjske in delovne pogoje in tukaj lahko uspemo samo, če stopimo skupaj,« je prepričan Peterle.

Poudaril je, da je bila investicija v TEŠ 6 strateška zabloda, ko je slovenska politika vstopila v službo nekega lobija. »V Nemčiji termoelektrarne zapirajo, v Sloveniji pa smo jo zgradili. In kaj bi lahko naredili z eno milijardo evrov, ki je šla v ta projekt? Če bi dali to za energijo iz obnovljivih virov ali v podporo mladim kmetom po vsej Sloveniji, bi uporabljali sončno energijo s podporo države in se usmeril v ekološko kmetovanje. To je bila strateška napaka Slovenije,« je prepričan.

Izrazil je tudi mnenje, da Evropska unija potrebuje skupno evropsko vojsko. »Doslej smo imeli 28 nacionalnih vojsk. Nemci in Francozi so uporabili armade velikokrat drug proti drugemu, zato je sedaj čas, da poenotimo vojaške sisteme, oborožitvene sisteme. S tem bi celo prihranili,« je povedal Lojze Peterle.

Omenil je tudi skrb za zdravje, ki mora biti prioriteta Evropske unije. »Imeti več zdravja je dolgoročen projekt. Jaz bi želel nadaljevat delo za zdravje in tudi voditi skupino za boj proti raku v evropskem parlamentu, ker mislim, da so to prioritete. Če se ne bomo temu posvetili, bomo imeli težave tudi drugje,« je zatrdil.