Ljudmila Novak predsedniku vlade: Kaj boste naredili za zagotavljanje pravične Slovenije, kjer bodo zakoni veljali za vse enako?

DELI:
17.10.2017, NSi

»Kaj bo Vlada naredila, da bo zagotavljala pravično državo v kateri bodo zakoni veljali za vse enako?« je predsednica NSi Ljudmila Novak v poslanskem vprašanju vprašala predsednika vlade.

Dodala je: »Moj cilj namreč je, da Slovenija končno postane pravična domovina za vse. Če velikih lumpov ne bomo preganjali, potem dajemo poštenim državljanom slab zgled in upravičeno so žalostni in izgubljajo zaupanje v državo in njene inštitucije. Nepoštenost mora biti kaznovana, sicer se bo vedno znova ponavljala tudi v prihodnosti.«

Imamo dve državi: ena za male ljudi, druga za velike ribe

Ljudmila Novak je izpostavila, da se pri svojem delu pogosto srečuje z ljudmi, ki potožijo, da živijo v državi, ki ne zagotavlja enake obravnave za vse državljane. »Sama opažam, da izgleda kot da imamo res dve pravni državi – ena velja za male ljudi, pridne in delavne, ti so tudi za male prekrške kaznovani z visokimi kaznimi, ki jih morajo hitro plačati, čeprav so kazni pogosto nesorazmerne teži prekrška, druga pravna država namreč velja za določene izbrance, tako imenovane »velike ribe«, ki jim je dovoljeno prav vse, tudi nepoštenost in pohlep, pa za to ne odgovarjajo,« je poudarila.

Za bančno luknjo še nihče ni odgovarjal

Zavzela se je za Slovenijo, ki ne sme biti država v kateri veljajo dvojna merila. »Poglejmo samo bančno luknjo o kateri pogosto govorimo, za 5 milijard evrov visoko bančno luknjo, ki smo jo zakrpali davkoplačevalci, nihče izmed odgovornih bančnikov ni ne kazensko in ne odškodninsko odgovarjal. Je to pravična država? Zato vas sprašujem: Kaj bo vaša Vlada naredila, da bo zagotovila bolj pravično državo v kateri bodo zakoni veljali za vse enako?« je vprašala Ljudmila Novak.

Treba je dati jasen signal vsem lopovom

Na odgovor predsednika vlade je Ljudmila Novak odgovorila, da pogosto posluša o tem, kaj naj bi vlada Mira Cerarja naredila. »Žal pa še vedno ne vidimo pravih učinkov, še vedno navadni ljudje plačajo za majhen prekršek 3 tisoč evrov kazni kot na primer za podarjen izdelek na nekem sejmu, medtem, ko nihče od teh, ki so naredili bančno luknjo za to še vedno ni odgovarjal,« je bila jasna.

Poudarila je svojo razočaranje nad tem, da sta bila zavrnjena naša zakona o specializiranem državnem tožilstvu in sodišču za pregon bančnega kriminala, ki sta celostno reševala to področje. »Žal na tak način ljudje ne morejo verjeti, da resno mislimo. Vsekakor pa zahtevam ponovno razpravo o tem, da damo tudi poslanci jasen znak vsem lopovom in pa tudi pristojnim institucijam, da moramo priti zadevi do dna, da se ne bodo kar naprej ponavljale enake stvari,« je še izpostavila.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.