Ljudmila Novak na srečanju z veleposlaniki: V uniji enakih ne sme biti drugorazrednih državljanov

DELI:
12.10.2017, NSi

Predsednica NSi in kandidatka za predsednico Republike Slovenije Ljudmila Novak se je danes v Ljubljani kot častna gostja udeležila srečanja veleposlanikov držav Evropske unije, akreditiranih v Republiki Sloveniji, in predstavila oceno stanja in vizijo o prihodnosti EU. Dotaknila se je tudi implementacije arbitražnega sporazuma, zadnjih dogodkov v Kataloniji ter se kritično odzvala do kontrole na notranjih schengenskih mejah.

Kot zaprisežena Evropejka in nekdanja evropska poslanka je poudarila, da smo kljub včasih nekaterim kritičnim mnenjem glede EU Slovenci še vedno pro-evropsko usmerjeni in odločitve za članstvo v povezavi ne obžalujemo. »Vendar pa znotraj te družine evropskih narodov ne samo, da imamo pravico povedati svoje mnenje, ampak želimo biti tudi slišani,« je dejala. Opozorila je, da se je treba resno soočiti s problemi, ki so pripeljali do evro-skepticizma, EU sama pa mora najti načine, kako nagovoriti strahove in želje svojih državljanov.

Problem migracij še ni zadovoljivo rešen

Glede vprašanja varnosti, ki se je ponovno odprlo šele ob množičnem prihodu migrantov v Evropo, je predsednica Ljudmila Novak dejala, da kljub doseženemu napredku na ravni EU to še ni zadovoljivo rešeno. Države članice EU, ki so zaradi geografske lege najbolj na udaru, pri tem je še posebej izpostavila Grčijo in Italijo, ne smejo biti prepuščene same sebi. Izrazila je obžalovanje, da vse države članice glede migrantske problematike še niso solidarne v enaki meri, vendar jih pri tej odločitvi tudi razume. Po njenem so bile določene rešitve prehitre in premalo domišljene, nobena rešitev pa ne bi smela biti vsiljena nobeni državi. EU kot celota mora ostati solidarna, vendar mora pri tem upoštevati tudi svoje lastne varnostne zmožnosti na dolgi rok.

»Dolžni smo sprejeti ljudi, ki bežijo pred nasiljem in jim grozijo življenjske nevarnosti, ločiti pa moramo med begunci in ekonomskimi migranti, kar je včasih zapleteno. Tisti, ki jim je Evropa odprla vrata, morajo sprejemati temeljenje vrednote, na katerih je zgrajena evropska družba. Spoštovanje mora biti namreč obojestransko in brez odstopanj, če si ne želimo Evrope vzporednih civilizacij in svetov, ki bodo konstanten izvor konfliktov. Demografskih problemov ne smemo in ne moremo reševati enostavno z migracijami in pri tem pozabljati na lastno prebivalstvo,« je bila odločna. Ob tem je opozorila tudi na socialni vidik varnosti, ki je vsaj tako pomemben kot fizična varnost ali pa pogosto celo pomembnejši. Na ravni EU je potrebno zagotoviti ustrezne ekonomske in socialne politike.

Sodelujmo pri varnostnih vprašanjih in ne izključujmo nikogar

»V uniji enakih ne sme biti drugorazrednih državljanov,« je menila Novakova ter dodala, da je njena vizija Slovenije v EU vizija slovenske vpetosti v najožje kroge povezave. Vsaka država članica EU, ki si na določenem področju EU želi več poglobljenega sodelovanja, mora imeti do tega pravico. Ne morejo obstajati notranji krogi poglobljenega sodelovanja v EU, ki ne bodo dostopni vsaki članici, ki si to želi. Kritična je bila do kontrole na notranjih schengenskih mejah, ki po njenem niso rešitev, temveč kreirajo nove probleme, saj zanje ni utemeljenih varnostnih razlogov. »Sodelujmo pri varnostnih vprašanjih in ne izključujmo nikogar,« je dejala zbranim veleposlanikom. Vključitvi novih članic EU v schengenski sistem ne nasprotuje, v kolikor bodo izpolnjevale pogoje, imele definirane meje in če to ne bo izgovor za ohranitev kontrol na notranjih schengenskih mejah.

Dotaknila se je tudi Brexita ter statusa Katalonije. Britansko odločitev obžaluje, vendar jo spoštuje, saj je bila to volja ljudi. Prepričana je, da nam to dejstvo mora dati novega zagona, ko razmišljamo o prihodnosti EU. Ko je govorila o spoštovanju demokratično izražene volje ljudi, se je Novakova, kljub temu, da razume, da gre za notranjo špansko zadevo, dotaknila tudi preteklih dogodkov v Kataloniji. Ob tem je obe strani pozvala k dialogu, saj po njenem mnenju demokracija ne vključuje prizorov nasilja, ki smo jih lahko spremljali preko medijev. Zavedajoč se, da obstajajo strahovi pred podobnimi gibanji v drugih državah EU, Novakova poudarja, da bomo samo v dialogu, medsebojnem spoštovanju in sprejemanju različnosti močni in varni, tudi v okviru EU.

Kljub problemom, razmišljajmo o širitvi EU

Ob koncu svojega govora vodjem diplomatskih predstavništev je Ljudmila Novak izpostavila, da se EU ne sme toliko ukvarjati z vsemi temi problematikami, da ne bi razmišljala o nadaljnji širitvi. Države zahodnega Balkana morajo ohraniti evropsko perspektivo. Potrebno je bolj strateško obravnavanje te regije, v kateri so še konfliktni potenciali, interesi različnih velikih držav pa niso vedno enaki interesom EU. Po njenem so temeljne vrednote in standardi EU ter spoštovanje vladavine prava osnova za nadaljnje odnose, pri tem pa je pomembno tudi, da Slovenija nadaljuje s pristopno pomočjo.

Ob zadnjih dogodkih v zvezi s sprejemom arbitražne razsodbe med Slovenijo in Hrvaško, je Novakova izpostavila, da je končna razsodba kompromis. »Ni posebnega razloga za navdušenje Slovenije nad razsodbo, saj smo pričakovali več,« je dejala. Vendar Slovenija razsodbo spoštuje in si prizadeva za implementacijo te odločitve. Spoštovanje mednarodnega prava je namreč temeljna vrednota, ki jo delimo znotraj EU. Sosedno Hrvaško je pozvala k dialogu in izrazila veselje nad jasnimi in nedvoumnimi stališči Evropske komisije v konkretnem primeru.