Ljudmila Novak v soočenju na POP TV: Tistih, ki so naredili gospodarski kriminal, ne bi nikoli pomilostila

DELI:
15.10.2017, NSi

»Ljudje mi sami večkrat povedo, da me politika ni pokvarila, pogosto mi čestitajo, da sem pokončna in pogumna, sama pa menim, da imam rada ljudi, zato bi lahko bila dobra predsednica vseh državljanov,« je bila na soočenju 4 predsedniških kandidatov jasna Ljudmila Novak. Dodala je: »Imam veliko političnih izkušenj, tako domačih, kot tudi mednarodnih, veliko življenjskih izkušenj, predvsem pa nimam iz preteklosti takšnih potez, ki bi me bremenile in ki bi mi jih lahko očitali.«

Na soočenju glavnih štirih predsedniških kandidatov je Ljudmila Novak odgovarjala o splavu, odgovornosti Boruta Pahorja pri TEŠ6, pomilostitvah in svojem pogledu na predsedniško funkcijo.

Sem proti splavu, a nočem soditi žensk, ki se zanj odločijo

Na provokativno vprašanje o sodelovanju s predsednikom največje opozicijske stranke je  Ljudmila Novak odgovorila: »Rada sodelujem z ljudmi, ki so pozitivni, ki so takšni polni načrtov, ki so fer, s katerimi se da dobro sodelovati.«

Pri vprašanju o splavu je povedala, da se sama zavzema za spoštovanje življenja od spočetja do naravne smrti. Noče pa soditi žensk, ki so kdaj opravile splav, saj ve, da ženske v to vodijo hude stiske. »Sama menim, da je vest nad splavom in tudi če to piše v ustavi ali bi pisalo, se mora vsak sam odločiti, kaj bo naredil. Ne bi prepovedala splava, zato ker bi potem prihajalo do neljubih praks, s katerimi bi bile ženske tudi v življenjski nevarnosti, spodbujam pa več pogovora o tem, več ozaveščanja, predvsem pa več ukrepov, da ženskam nebi bilo treba razmišljati o tem,« je bila jasna.

Kot predsednica bom zahtevala rezultate

O odgovornosti predsednika Pahorja pri izgradnji TEŠ6 se je debata razvnela. Ljudmila Novak je povedala, da bi za predsednika moral biti signal, da je nekaj narobe že to, da se je projektu cena povišala iz 600 milijonov na milijardo tristo milijonov evrov. Prav tako bi po njenem mnenju moral Borut Pahor odreagirati ob sumu pranja iranskega denarja v bankah. »Kaj bi jaz naredila? Ne, ni mi dovolj, da organi le preiskujejo, ampak bi vprašala, kaj so odkrili, ali bo kdo to odgovarjal za to, ali bo kdo kaznovan. Meni ni dovolj, da samo vem da nekdo to dela, nič pa ne vprašam ali so tudi kaj odkrili. Za pranje denarja so vedele številne banke, policija, Sova…  Če predsednik vlade ni vedel, se nam potem res dogaja neka vzporedna država, da neka ozadja vodijo našo državo, ne pa predsednik vlade ali pa predsednik države?« je opozorila.

Dodala je, da bi se predsednik države moral pozanimati ali res stvari grejo k nekemu pozitivnemu koncu oziroma ali bodo iz tega tudi izšli neki rezultati. In tako bo sama tudi delovala.

Kriminalcev nikoli ne bi pomilostila

»Zame tisti, ki je naredil gospodarski kriminal ali zavestno nekaj delal in ne obžaluje nikoli nebi pomilostila, so pa seveda okoliščine, v katerih bi pa se posvetovala z Ministrstvom za pravosodje, ali obstajajo tehtni razlogi, da je nekomu se nekaj se zalomilo, to obžaluje in bi bilo dobro, da bi bil zunaj,« je pojasnila in dodala, da bi razmislila o pomilostitvi katere izmed mladih oseb, ki imajo še celotno življenje pred sabo. Seveda pod pogojem, da svoje kaznivo dejanje obžaluje.

1.del soočenja si lahko ogledate TUKAJ, 2. del pa si lahko ogledate TUKAJ.