LETO 2023 OČITNO VSE BOLJ POSTAJA LETO ČASOVNIC

DELI:
12.04.2023, NSi

»Podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prihaja v zelo neprimernem času, ko so državljanke in državljani že obremenjeni zaradi draginje, inflacije in v vsekakor absolutno previsokem znesku. Inflacija se giblje nekje okrog 10 odstotkov, ta podražitev pa je tako na hitro skoraj 30-odstotna. To vsekakor niso dobre napovedi. Kolegice in kolegi iz koalicije so po našem mnenju v resni zadregi, saj so državljankam in državljanom obljubljali ukinitev dopolnilnega zavarovanja, temeljito spremembo zdravstvenega sistema in dostop do specialista v 30 dneh. Sedaj pa ljudje ne pridejo niti do svojega osebnega zdravnika, saj se je dostopnost zmanjšala, čakalne dobe so se še povečale. Stresni test, ki je bil napovedan, tako ni uspel,« je bil uvodoma jasen vodja poslancev in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj v soočenju vodij poslanskih skupin za N1.

Poudaril je, da program NSi sloni predvsem na preoblikovanju zdravstvenih zavarovanj in ZZZS. »Želimo, da denar začne slediti pacientu, saj ljudje storitve oskrbe potrebujejo hitro in brez doplačila. Zavzemamo se za vsem dostopno javno zdravstvo, za učinkovitost sistema pa je potrebno, da se v to javno mrežo zagotavljanja oskrbe vključijo vsi zdravstveni izvajalci,« je dodal Cigler Kralj.

Odzval se je tudi na izpostavljene očitke, da bi zdravniki po predlogu, ki ga podpira tudi zdravniška zbornica, izvajali samo še profitabilne storitve, ostale pa bi izvajali javni zavodi. »Ta očitek ne zdrži. Že zdaj vemo, da so številne storitve, operacije, posegi, veliko dražji v terciarnih bolnišnicah, kot sta UKC Maribor ali UKC Ljubljana. Vzpostavljala se bo samo normalna konkurenca in normalno stanje v dobro bolnikov, da bodo hitro prišli do najboljše storitve brez doplačil,« je bil jasen vodja poslancev NSi.

Z gosti so spregovorili tudi o napovedani časovnici sprejemanja davčne reforme. »Meseca marca je poslanec Jožef Horvat spraševal premierja v poslanskem vprašanju, kako je z davčno reformo. Premier je povedal, da je večina ukrepov postavljenih in koncept tak, da naj velika večina ljudi ne bi izgubila sedanjega statusa. Od marca do sedaj smo s pomočjo seje na Komisiji za nadzor javnih financ ( KNJF)ugotovili, da davčne reforme ni. Koalicijski poslanke in poslanci so tistih nekaj ur seje predvsem dokazovali, da davčne reforme še nimamo,« je dejal Janez Cigler Kralj in nadaljeval: »Želeli smo samo videti njihove načrte, zato, ker so vladne napovedi prestrašile številne kmete, podjetnike, obrtnike in ostalo delovno prebivalstvo. Bojijo se predvsem povišanja davčnega bremena, nehala naj bi pa se tudi rast dohodninske splošne olajšave. Ljudem tako ne bo ostalo več, kot smo si predstavljali, ampak predvsem manj. V teh težkih časih ljudje ne potrebujejo takih signalov, leto 2023 pa iz napovedanega leta reform ostaja zgolj leto časovnic. Upajmo v dobro državljanov, da ne bo tako s celim mandatom.«

Če bi ljudem ostalo v žepih več, to potrošijo, gospodarstvo se vrti in po mnenju vodje poslancev NSi Ciglerja Kralja ljudje lažje živijo. »Očitno ta vlada potrebuje denar oziroma ima drugačne načrte, predvsem pa pobrati ljudem čim več. Na oblast so prišli z velikimi obljubami o ponovni vzpostavitvi pravne države, sedaj pa imamo v kratkem času dva primera velike zadrege, ko se šele naknadno iščejo pravne podlage za neko obljubo ali potezo. To pa je absolutno nedopustno,« je zaključil.