KOALICIJA NE ŽELI SEZNANITI JAVNOSTI Z DELOVANJEM SATELITSKIH URGENTNIH CENTROV IN KRITERIJI ZA NJIHOVO UMEŠČANJE

DELI:
28.02.2024, NSi

»Satelitskih urgentnih centrov ne smemo delati šablonsko, ampak je treba upoštevati lokalne specifike,« je poudarila Iva Dimic na nujni seji odbora za zdravstvo v zvezi z delovanjem in umeščanjem satelitskih urgentnih centrov, ki je bila sklicana na zahtevo NSi.

Mag. Matej Tonin je pojasnil: »V uredbi, ki jo je 15. 2. sprejela vlada, so določeni satelitski urgentni centri, ki naj bi delali 24/7. Pri določitvah lokacij satelitskih urgentnih centrov pa se zdi, da niso bili uporabljeni strokovni ampak lobistični kriteriji. Če bi bilo Ministrstvo za zdravje transparentno, bi predstavilo jasne kriterije. Če pogledamo, kdo so člani strokovne skupine, pa lahko hitro ugotovimo, da se naslov bivališča člana strokovne komisije pogosto prekriva z lokacijo satelitskega urgentnega centra.«

Ministrstvo smo pozvali, naj pojasni, na podlagi kakšnih kriterijev so bili določene lokacije za satelitske urgentne centre in kako bodo satelitski urgentni centri delovali.

»Nekega resnega dialoga in seznanitve z novostmi ni bilo. Če želimo, da sistem deluje učinkovito, je nujno, da se sistem predstavi tistim, ki bodo v njem delali oziroma bodo vanj vpleteni. Vlada je ves čas govorila, da se je posvetovala s terenom, z lokalnimi skupnostmi. Dva direktorja zdravstvenih domov in dva župana pa sta danes potrdila, da teh posvetovanj ni bilo,« je bil jasen Tonin.

Iva Dimic je poudarila: »Podeželje je drugačno kot pa mesto. Pravite, da je ljubljanski urgentni center poln. Ampak poln je zaradi ljubljanskih pacientov, ker v Ljubljani ni več predhospitalne enote, ampak gredo ljubljanski bolniki po pomoč neposredno v urgentni center. Ne morete pa reči, da je poln zaradi podeželskih bolnikov, ker na podeželju predhospitalne enote še obstajajo in manj nujnih pacientov ne pošiljajo naprej.«

Odboru za zdravstvo smo predlagali sklep, naj Ministrstvo za zdravje v roku dveh tednov odbor pisno seznani s kriteriji in analizami, ki so podlaga za določitev lokacij satelitskih urgentnih centrov, vključno z analizo vpliva satelitskih urgentnih centrov na delovanje in obremenjenost urgentnih centrov, ter s predvidenim protokolom dela satelitskih urgentnih centrov. Predlagali smo tudi poziv Ministrstvu za zdravje, da lokalne skupnosti in zdravstvene domove v roku dveh tednov podrobno seznani z novim konceptom delovanja nujne medicinske pomoči in pridobi njihovo mnenje.

Koalicijski poslanci so oba naša predloga zavrnili.