Koalicija glasovala proti ukrepom NSi za učinkovitejši pregon bančnega kriminala

DELITE TA
PRISPEVEK
26.01.2017, NSi

bankeDržavni zbor je na redni januarski seji obravnaval paket zakonov za učinkovitejši pregon bančnega kriminala, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila Poslanska skupina NSi. Gre za spremembe treh zakonov, s katerimi bi izboljšali pregon bančnega kriminala, poleg tega pa tudi zaostrili pogoje za vstop v uprave in nadzorne svete bank. Med drugim bi se odprli novi oddelki sodišč, ki bi se ukvarjala le z bančnim kriminalom.

Med drugim gre za spremembe zakona o bančništvu, s katerim bi se uvedli kriteriji, da se odgovornim za nadpovprečni delež slabih kreditov prepreči opravljanje dela nadzornikov in članov uprav v bankah. Za vsakega kandidata bi zato izračunali, kakšen je bil dežel nedonosnih terjatev za tisto banko, v kateri je delal na vodilnih mestih. Če bi bil ta delež večji od povprečja v državi, potem kandidat ne bi bil primeren za to delo.

S predlaganimi ukrepi smo v NSi želeli tudi okrepiti delo organov pregona in sodišč na področju bančne kriminalitete.

S predlogom novele zakona o sodiščih pa bi uvedli nove oddelke na sodiščih, ki bi se ukvarjali zgolj z bančnim kriminalom. Predlagane so bile tudi spremembe zakona o tožilstvu, s katerimi bi znotraj specializiranega državnega tožilstva uvedli poseben oddelek za pregon bančne kriminalitete, okrepilo pa bi se tudi število tožilcev, ki bi se ukvarjali le s pregonom bančnega kriminala.

Vlada je omenjene predloge NSi na seji zavrnila.

“Ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančnega kriminala bi pospešilo postopke pri iskanju odgovornih za bančno luknjo, a koalicija temu nasprotuje. Žalostno,” je v DZ dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

“NSi bo pri ustanovitvi posebnega oddelka na SDT in specializiranega sodišča za pregon bančnega kriminala vztrajala,” je še dodal in poudaril: “Ljudje imajo dovolj tega, da gre njihov denar za krpanje bančne luknje,medtem ko se krivci za to luknjo svobodno sprehajajo.”