Koalicija glasovala proti ukrepom NSi za učinkovitejši pregon bančnega kriminala

DELI:
26.01.2017, NSi

bankeDržavni zbor je na redni januarski seji obravnaval paket zakonov za učinkovitejši pregon bančnega kriminala, ki ga je v parlamentarno proceduro vložila Poslanska skupina NSi. Gre za spremembe treh zakonov, s katerimi bi izboljšali pregon bančnega kriminala, poleg tega pa tudi zaostrili pogoje za vstop v uprave in nadzorne svete bank. Med drugim bi se odprli novi oddelki sodišč, ki bi se ukvarjala le z bančnim kriminalom.

Med drugim gre za spremembe zakona o bančništvu, s katerim bi se uvedli kriteriji, da se odgovornim za nadpovprečni delež slabih kreditov prepreči opravljanje dela nadzornikov in članov uprav v bankah. Za vsakega kandidata bi zato izračunali, kakšen je bil dežel nedonosnih terjatev za tisto banko, v kateri je delal na vodilnih mestih. Če bi bil ta delež večji od povprečja v državi, potem kandidat ne bi bil primeren za to delo.

S predlaganimi ukrepi smo v NSi želeli tudi okrepiti delo organov pregona in sodišč na področju bančne kriminalitete.

S predlogom novele zakona o sodiščih pa bi uvedli nove oddelke na sodiščih, ki bi se ukvarjali zgolj z bančnim kriminalom. Predlagane so bile tudi spremembe zakona o tožilstvu, s katerimi bi znotraj specializiranega državnega tožilstva uvedli poseben oddelek za pregon bančne kriminalitete, okrepilo pa bi se tudi število tožilcev, ki bi se ukvarjali le s pregonom bančnega kriminala.

Vlada je omenjene predloge NSi na seji zavrnila.

“Ustanovitev specializiranega sodišča za pregon bančnega kriminala bi pospešilo postopke pri iskanju odgovornih za bančno luknjo, a koalicija temu nasprotuje. Žalostno,” je v DZ dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

“NSi bo pri ustanovitvi posebnega oddelka na SDT in specializiranega sodišča za pregon bančnega kriminala vztrajala,” je še dodal in poudaril: “Ljudje imajo dovolj tega, da gre njihov denar za krpanje bančne luknje,medtem ko se krivci za to luknjo svobodno sprehajajo.”