Ko razbremenitev dela predlaga NSi predlog ni sprejemljiv, ko to predlaga vlada, pa je koalicija navdušena

DELI:
23.10.2019, NSi

Poslanci NSi so v razpravi o paketu davčnih zakonov povedali, da je vlada zamudila priložnost, da bi bila bolj drzna in poskrbela za to, da bi več denarja ostalo državljanom.

Aleksander Reberšek: V NSi zagovarjamo, da se plače dvignejo vsem zaposlenim

»Zanimivo, ko je razbremenitev dela predlagala NSi, predlog nikakor ni bil primeren za nadaljnjo obravnavo. Danes, ko je predlagatelj vlada, pa so vsi koalicijski poslanci navdušeni,« je v začetku svoje razprave povedal Aleksnader Reberšek in dodal, da v poslanski skupini NSi podpiramo vsak predlog zakona, ki dviguje plače, ampak ne na račun gospodarstva. »Višji neto pri istem brutu. In samo tukaj je rešitev. Tisto kar v NSi vedno zagovarjamo je, da se plače dvigujejo vsem zaposlenim, tako v javnem sektorju kot gospodarstvu! In to želimo zagotoviti z manjšimi davki in ne z dvigovanjem bruto plač. Nočemo ponovnega obremenjevanja gospodarstva.«

Pojasnil je, da težko posluša Levico, saj se je težko boriti proti njihovim argumentom, kako si želijo, da se bogatim pobere in da se daje revnim. »Samo pozabijo povedati, da so za njih bogati vsi, ki imajo več kot minimalno plačo. Veste v Sloveniji bi si morali želeti, da bi bili davki čim manjši in da bi jih plačevalo čim več ljudi. Želeti bi si morali, da bi pridobili čim več bogatih davčnih rezidentov, ki bi v Slovenijo prihajali da bi v Sloveniji davke plačevali in ne obratno,« je dejal poslanec NSi in dodal: »Želim si, da bi še naprej iskali rešitve, da bo ljudem ostalo več v denarnici, da bodo lahko naši državljani ne životarili ampak živeli in da podjetij ne bomo več obremenjevali.«

Blaž Pavlin: Majhen korak v pozitivno smer, ki bi lahko bil večji

»Vsekakor je pozitivno, da si je Vlada kot osnovni cilj sprememb na davčnem področju zadala povečanje konkurenčnosti gospodarstva, kot osnovni ukrep pa razbremenitev dohodnine tudi pri srednjem razredu in ne le pri najnižjih dohodkih, kot je bilo doslej običajno. Menim, da je to majhen korak v pozitivno smer, ki pa bi lahko bil še večji,« je v razpravi povedal Blaž Pavlin.

Prepričan je, da je za izboljšanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva nujno zagotoviti izboljšanje davčnih pogojev za delo visoko kvalificiranih oseb. »Odstotek dajatev in prispevkov, ki jih zahteva država, se s povečanjem plač izjemno strmo veča. Takšna davčna ureditev gotovo otežuje zaposlovanje visoko kvalificiranih posameznikov, kar ima za posledico oviranje gospodarskega razvoja ter odseljevanje številnih sposobnih mladih Slovencev v tujino. Zaposleni si seveda želijo višji dohodek, vendar pa davčno ureditev, ki prinaša tako obsežno davčno obremenjevanje višjih plač delodajalce neposredno spodbuja k izplačevanju nižjih dohodkov,« je povedal poslanec NSi.

Jernej Vrtovec: Vlada bi lahko bila bolj drzna

»V NSi ocenjujemo, da bi bili lahko bolj drzni. Vlada v takšnih časih kot so danes, bi lahko pokazala bolj drzne korake v smeri tega, da bi se še dodatno lahko odprle tuje investicije z zniževanjem davčnih bremen, da bi še dodatno lahko bili dodatno konkurenčnejši,« je prepričan Jernej Vrtovec.

Opozoril je tudi na učinke uvedbe minimalnega 7 odstotnega davka za podjetja. »Vlada bo s tem ukrepom podjetja letno obremenila skoraj s 50 milijonov evrov večjim davkom. Opozarjamo, da bodo ti ukrepi lahko zlasti prizadeli prav podjetja, ki niso kdorsigabodi, ampak podjetja, ki največ vlagajo zlasti v razvoj. Ta ukrep vsekakor ne krepi prizadevanj za spodbujanje razvoja gospodarstva. Nalijmo si čistega vina. To so tista podjetja, ki so najprespektivnejša, tista podjetja, ki resnično imajo vizijo in so usmerjene v prihodnost, v razvoj krepitve razvoja, inovacije in bi lahko pomenila dodaten investicijski zagon,« je dejal poslanec NSi.