Ko je treba preiti od besed k dejanjem, koalicija jemlje denar družinski politiki

DELI:
17.12.2019, NSi

»Žalosti nas, da koalicijske stranke ne prepoznajo tega trenutka in z amandmajem želijo pomoč ob rojstvu znižati na 350 evrov, čeprav je bil na matičnem odboru sprejet amandma NSi, ki bi omenjeno pomoč dvignil na 500 evrov,« je dejal vodja poslanske skupine Jožef Horvat v razpravi o zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in dodal: »Da so otroci naše največje bogastvo lahko preberemo v vseh resolucijah, raziskavah in slišimo na vseh okroglih mizah, ki so se na temo demografije odvijale in se odvijajo po Sloveniji. Ko pa je potrebno preiti od besed k dejanjem, pa iščete izgovore, kako bi družinski politiki dali čim manj.«

Dodal je, da bomo v NSi zakon podprli kljub temu, da vlada še vedno varčuje na otrocih in je gluha za vse predloge, ki jih za izboljšanje družinske politike v Sloveniji vztrajno vlagajo poslanke in poslanci Nove Slovenije. »Drage kolegice in kolegi! Zakone sprejemamo z razumom. Včasih pa je potrebno vklopiti tudi srce,« je še dejal.

Iva Dimic: Ta sredstva so družinam zelo potrebna

»Moram reči, da sem do vložitve amandmaja vendarle upala, da je prevladala neka razumnost in tudi čuječnost in čutečnost do novega bitja, do novega otroka. Zakaj? Zato, ker ste dejansko za 150 evrov znižali ta sredstva ali pa ta prepotreben zelo pomemben denar za družino,« je dejala poslanka Iva Dimic in dodala, da opozicijske stranke ne smejo nič predlagati.

Še prej pa je po njenem mnenju pri nas potrebno uvesti spoštovanje do življenja. »Spoštovanje do vseh, ki se za življenje odločajo in seveda tudi spoštovanje do otrok. Če ni tega spoštovanja, potem se znajdemo pri takem amandmaju kot je danes. Vsak, čisto vsak se razveseli tega prepotrebnega dodatka ob rojstvu otroka. Vsak. Zato, ker se počuti, da je na nek način država prepoznala tudi njegovo odločitev za življenje. Vsi se zavedamo, da imamo v Sloveniji še vedno premalo rojstev. 500 evrov ne bo dvignilo število rojstev v Sloveniji, bo pa tistim, ki se za to odločajo, zagotovo omogočalo neko lažji prehod in pripravo na prihod novega člana,« je prepričana poslanka NSi.

Matej Tonin: Gre za sporočilo, ki ga kot država dajemo staršem in otrokom

Predsednik NSi je v svoji razpravi dejal, da je celoten nabor ukrepov družinske politike pomembna stvar pri odločitvah za otroke. »Ta pomoč, o kateri razpravljamo danes, je eden izmed pomembnih kamenčkov v mozaiku v celotne zgodbe. To je začetek in od tukaj dalje moramo mi tudi zaradi naših demografskih kazalcev družinsko politiko krepiti, ne pa vedno iskati tisoče razlogov zakaj nekaj ne bomo storili. Ko bodo imeli mladi celoten nabor družinske politike, ki bo zelo naklonjen temu, da se bodo odločali za otroke, potem bodo tudi najverjetneje drugačni demografski kazalci. Tu gre predvsem za sporočilo kakšno sporočilo kot država želimo poslati staršem in otrokom,« je dejal Matej Tonin.

Aleksander Reberšek: Pri otrocih želite barantati kot pri nakupu avta, hiše

»500€ za državni proračun ni velik denar, ob rojstvu otroka pa je za vsako družino dragocen dar. Koalicija pa želi to zrušit. Enostavno ne morem razumeti. Koalicija se je pripravljena tukaj pregovarjati, barantati za 150€, kot pri nakupu avta, hiše. Pravijo da zato, ker nimajo 4 mio evrov, pri 10 milijardnem proračunu,« je bil ogorčen poslanec Aleksander Reberšek.

Dodal je, da je že neštetokrat slišal besede, da so otroci naše največje bogastvo. »V življenju štejejo samo dejanja. Vas pa so samo ene velike besede. In ne morem verjet koliko enih besed, da ne boste podprli amandmaja. Nimamo denarja za naše otroke? Imamo pa denar za vse druge neumnosti. 133.000€ smo dali za maketo, 5 milijard smo dali za bančno luknjo, TEŠ 6 smo preplačali za pol milijarde. Preplačujemo vse kar se preplačevati da, šparamo pa pri naših otrocih, staršem teh otrok pa sporočamo, nimamo 4 milijone evrov za naše otroke, našo prihodnost,« je dejal Aleksander Reberšek.

Dejal je, da bi ob sprejemanju podobnih ukrepov, ki bi spodbujali družinsko politiko, lahko skupaj napravili lep mozaik in se ne bi ukvarjali z upadanjem rodnosti. »Podpiram tako politiko, ki jo naši državljani razumejo, ko se primejo za denarnico. Sem spada tudi ta pomoč ob rojstvu otroka. Kriterij za pridobitev pa naj bo  slovensko državljanstvo,« je bil jasen poslanec NSi.

Tadeja Šuštar: Zakaj ne bi Slovenija prispevala vsaj za voziček in plenice?

Poslanka Tadeja Šuštar je dejala, da so stroški ob rojstvu otroka precej visoki. »Vlada se rada hvali z gospodarsko rastjo, vendar koalicija našega predloga ne bi podprla, ampak bi dodatek znižala na 350 €. Za študente, mlade starše so stroški ob rojstvu otroka zares veliki. Zakaj ne bi Slovenija prispevala vsaj za voziček in plenice?« je koalicijo vprašala poslanka NSi.