KLUB ŽUPANOV IN SVETNIKOV NSi: SLOVENIJO JE V ZADNJEM LETU PRIZADELO VEČ UJM, A OBČINE ŠE VEDNO ČAKAMO NA VEČINO SANACIJSKIH SREDSTEV

DELI:
23.08.2023, NSi

Po številnih hudih neurjih in uničujočih poplavah, ki so večji del Slovenije prizadele v začetku avgusta, so se na delovnem srečanju zbrali županje in župani iz vrst Kluba županov in svetnikov NSi. Številni so opozorili na ovire in težave, s katerimi se soočajo ob obsežni sanaciji škode, ki jo je povzročilo divjanje narave.

Predsednik Kluba županov in svetnikov NSi David Klobasa je opozoril na pomanjkanje dialoga s strani vlade pri pomoči občinam pri sanaciji škode. »Slovenijo je v zadnjem letu prizadelo več ujm in še vedno čakamo na večino sanacijskih sredstev. Prav zaradi tega apeliramo na vlado, da sliši naše prošnje po pomoči. Za zagotavljanje normalnega delovanja občin, predvsem pa varnosti in sanacij po teh ujmah, je nujno zagotoviti višjo povprečnino vsem slovenskim občinam,« je bil jasen Klobasa.

Dolgi birokratski postopki pri pridobitvi različnih soglasij vodijo v poplavno ogroženost

S tem se je strinjal tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je opozoril, da imajo številni župani velike probleme pri zagotavljanju finančnih sredstev, pod vprašajem pa je tudi občinska likvidnost. Skrbi pa tudi način upravljanja z vodotoki. »Država se je s tem ukvarjala pomanjkljivo, zelo slabo skrbi za vodotoke in zaradi tega tudi prihaja do katastrofalnih posledic, kakršnim smo bili priča. Nujno je potrebno, da se rečne struge očistijo in pripravijo na jesensko deževje, tudi lokalne skupnosti na to opozarjajo,« je opomnil poslanec.

Župani so izpostavili tudi številne težave z dolgimi birokratskimi ovirami, ki vodijo do zagotovljenih finančnih  sredstev. »Če se bodo birokratski postopki vodili tako dolgo, bomo tudi čez deset let priča neurejenim rečnim strugam. Še vedno se bomo vozili po montažnih mostovih, ki jih danes postavljamo in še vedno ne bomo imeli urejenih bivališč za ljudi, ki so bili prizadeti. Dolgi birokratski postopki pri pridobitvi različnih soglasij vodijo v poplavno ogroženost. Kratki postopki bodo ključni za hitro obnovo prizadetih območij in povrnitev normalnosti,« je še prepričan poslanec Jernej Vrtovec.

Ne smemo dopustiti, da ljudje v stiski ostanejo sami

»V teh dneh je bila izražena zelo velika solidarnost. Prav vsa Slovenija se je odzvala na klic pomoči prizadetim v poplavah. Verjamemo in želimo si, da bodo vse dane obljube tudi izpolnjene. Ne smemo dopustiti, da bi ljudje v stiski ostali sami. Kar se je zgodilo, mora služiti kot izkušnja za prihodnje delovanje, kako se tako strašnim dogodkom lahko izognemo,« je razmišljala županja občine Vransko Nataša Juhart.

Županja občine Poljčane Petra Vrhovnik je dodala, da naj bo pri odločanju pri sanaciji na prvem mestu varnost človeka in le varstvo narave. »Posebej nas skrbijo dolgotrajni postopki na Zavodu za varstvo narave. Želimo, da se postopki pohitrijo in predvsem pristopijo k temu, da bomo reševali življenja ljudi,« je zaključila županja.