Kljub visoki gospodarski rasti Slovenija ni pripravljena na bodoče izzive

DELI:
12.02.2018, NSi

Novi vodja NSi Matej Tonin je v poslanskem vprašanju predsednika vlade opozoril, da se vlada ni lotila treh ključnih izzivov v Sloveniji. Zato je predsednika vlade vprašal, kje meni, da je Slovenija na morebitno novo krizno obdobje bolje pripravljena kot leta 2014? Poudaril pa je tudi potrebo po tem, da politika sodeluje pri razpravi o prihodnosti Slovenije.

»Zanima me prihodnost, in odgovor na vprašanje, kako bodo naši državljani živeli jutri ter kako se bodo v tej državi počutili. Nekateri pravijo, da je preteklih 10 let izgubljeno desetletje in moje vprašanje se zato glasi, kaj je vaša vlada storila za to, da je Slovenija bolje pripravljena na težave in izzive, ki nas čakajo v prihodnosti?« je vprašal Matej Tonin.

Zdi se, da Slovenija ni nič bolje pripravljena

Citiral je podatke vladnega UMAR-ja, OECD in Evropske komisije, ki izpostavljajo ključne težave in izzive Slovenije v prihodnjih letih. To pa so staranje prebivalstva, nizka rodnost, visok javni dolg in okorno poslovno okolje. Izpostavil je, da bo v prihodnjih 10 letih kar 100 tisoč naših državljanov dočakalo pokojnino, kar pomeni izjemen pritisk na pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Vprašal se je tudi, kaj se bo zgodilo s Slovenijo, če se ob visokem javnem dolgu zopet pojavi gospodarska kriza, saj v času konjunkture nismo zniževali javnega dolga. Poslovno okolje je okorno, birokratske ovire so izjemne, predvsem pa investitorje motijo dvojna pravila. »Zdi se, da Slovenija leta 2018 ni kaj bolje pripravljena na izzive, ki nas čakajo. Zato nam prosim predstavite, na katerih področjih ocenjujete, da ste Slovenijo bolje pripravili na izzive, kot pa je bilo to leta 2014? je v svojem poslanskem vprašanju še dejal Matej Tonin.

Politika se je dolžna pogovarjati o viziji za Slovenijo

Predsedniku vlade je očital zaposlitev 5000 dodatnih javnih uslužbencev, ob tem pa ga spomnil, da je s tem povišal slovenski javni dolg. »Glede na visoko gospodarsko rast, bi se dalo narediti mnogo več,« je poudaril Matej Tonin in ob tem dodal:

»Verjamem, da se je politika dolžna pogovarjati o tem, kje želimo videti Slovenijo v naslednjih desetih letih. In če želimo odpiratite teme in razprave voditi v to smer, potem se je najprej treba vprašati, kaj je tisto najtežje, kar nas čaka.«

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.