KDAJ BOMO V SLOVENIJI DOČAKALI VSEM DOSTOPNO IN KVALITETNO JAVNO ZDRAVSTVO?

DELI:
26.09.2022, NSi

V NSi smo na začetku volilne kampanje za volitve v državni zbor predstavili prioritete našega delovanja. Ena izmed njih je bila tudi zagotavljanje kvalitetnega in dostopnega javnega zdravstva. Nujno je, da se zdravstveno oskrbo zagotovi bolniku hitro in takrat, ko jo ta potrebuje. Od zaprisege ne vidimo napredka pri uresničevanju predvolilnih obljub kot na primer 30 dni do specialista, ki jih je volivkam in volivcem dala sedaj vladajoča koalicija. Zato v celoti objavljamo poslansko vprašanje poslanca NSi Jožefa Horvata, ki bo premierja Roberta Goloba na začetku rednega zasedanja državnega zbora povprašal o načrtih njegove koalicije za zagotavljanje kvalitetnega in vsem dostopnega javnega zdravstva. V celoti ga objavljamo spodaj.

Spoštovani predsednik vlade,

v skupini zdravstvo.si, ki jo sestavljajo znani slovenski zdravniki, so nedavno pozvali k vzpostavitvi vsem dostopnega javnega zdravstva in zapisali: »V Sloveniji imamo državno zdravstvo, v katerem je v središču državni izvajalec zdravstvenih storitev in ne bolnik. V pogovorih z neposredno vpletenimi, to je bolniki, medicinskimi sestrami, zdravniki in vodstvi državnih ustanov lahko ugotovimo, da je državno zdravstvo propadlo. Simptome in znake vidimo povsod: nedostopnost osebnih zdravnikov, čakalne dobe pri specialistih, obsodbe zaradi korupcije, neprekinjeno odtekanje kadra.«

Po mnenju NSi imajo še kako prav, ko pravijo, da je »naloga države in politike, da poskrbi, da državljani svobodno izberejo zdravnika. Zavarovalnica pa financira stroške zdravljenja vsakemu bolniku – ne glede na to, kje se zdravi, ker je bolniku pomembno le to, da dobi kvalitetno storitev takrat, ko jo potrebuje, in ne ali gre za državno ali zasebno ustanovo.«

Spoštovani predsednik vlade, v skupini zdravstvo.si so vse politike pozvali k vzpostavitvi sodobnega javnega zdravstva v Sloveniji. Gre tudi za osrednjo temo programa NSi in v dobro slovenskih bolnikov si pri njej želimo državotvornega sodelovanja večjega dela politike. Glede na vašo koalicijsko pogodbo verjamem, da si želite razmere v zdravstvu urediti tudi vi. Zato me zanima, na kakšen način nameravate slovenskim bolnikom v čim krajšem času omogočiti pravočasno, dostopno in kakovostno zdravstveno oskrbo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja in na ta način vzpostaviti vsem dostopno javno zdravstvo.

Premier Golob je v svojem odgovoru poslancu Horvatu dejal, da minister uživa polno zaupanje in podporo, kljub številnim napadom, ki jih je deležen v javnosti. “Minister Loredan pri meni uživa polno podporo. Zelo jasno pa stoji tudi to, da s septembrom pričnemo z izvajanjem interventnega zakona za javno mrežo. V njej so tako javne zdravstvene ustanove kot koncesionarji.” Golob je dodal, da imajo v koaliciji glede te teme različna mnenja, ampak, da se zaveda, da različnost bogati.

Pojasnil je tudi stališče glede zasebnikov. “Kar se tiče zasebnikov je tudi v zakonu jasno navedeno, da se po šestih mesecih od uveljavitve, to se pravi, da bo to marca, bi začeli tudi zasebnike vključevati v isti sistem odprave čakalnih vrst. Negotovosti več ni, zaradi tega, ker so vsi časovni roki za naslednjih 18 mesecev zapisanih v zakonu. Napovedujem, kot sem že v preteklosti, da imamo namen vsake tri mesece spreminjati in dopolnjevati predvsem zakonodajo na podlagi tega kar se bomo naučili, tudi interventni zakon. Verjamem, da bodo spremembe interventnega zakona v kratkem v javni obravnavi. Želimo ga dopolniti, da bomo ta sistem, ki je bil vzpostavljen s septembrom, sproti dopolnjevali. Ne bomo čakali 18 mesecev. In takrat, ko bomo do tega prišli, se z velikim veseljem ne bomo samo posvetovali z vsemi poslanskimi skupinami, ampak verjamemo, da bomo lahko tudi tvorno sodelovali,” je zaključil premier Robert Golob.