JOŽEF HORVAT ZA RADIO OGNJIŠČE: PONOSEN SEM NA DELO MINISTROV NSi

DELI:
22.07.2020, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je v pogovoru za Radio Ognjišče spregovoril o oceni dela vlade in ministrov NSi, o zakonskih predlogih, ki jih bo NSi v jeseni vložila v koalicijsko usklajevanje, in o vpogledih v njegove osebne mape, kar je dvignilo nemalo prahu.

 

Gospod Horvat kako gledate na delo vlade od začetka mandata do danes, na kaj ste najbolj ponosni?

Ocenjujem, da je ta vlada izjemno učinkovito se najprej lotila problema, ki je pravzaprav prizadel v svet. To je pandemija oziroma epidemija, ki jo je slovenska država razglasila 12. marca. Vlada je je potem praktično 100 ur ne 100 dni, 100 ur po prisegi že v državni zbor prinesla razpravo in sprejem prvi paket, temu pravimo proti Korona paket, to je bilo kar nekaj zakonov s katerimi smo želeli doseči naslednje cilje. Prvič, omejitev okužb. Drugič, pomoč ljudem. Tretjič, pomoč gospodarstvu. Seveda nismo vedeli kako se bodo okužbe razvijale naprej, kakšne bodo posledice v gospodarstvu, pri ljudeh zato smo do danes pravzaprav sprejeli že 4 proti Korona pakete. Vsi so zelo dobro prijeli gospodarstvo zelo jasno pohvali instrumente recimo za čakanje na delo doma, prav tako tudi subvencijo skrajšanega delovnega časa itd. Odlog obveznosti delodajalcev glede prispevkov in davkov. Še bi lahko naštevali. In vsi ti ukrepi so prejeli zelo dobro, kar pomeni da nam je hvala bogu uspelo nekako zadržati gospodarstvo na delovni temperaturi. To pa seveda tudi pomeni, da ljudje imajo delo, da država kot celota funkcionira. Saj vsi vemo, da od gospodarstva vsi živimo. Posebej sem ponosen na delo ministrov Nove Slovenije, tako predsednika mag. Mateja Tonina, ki vodi resor obrambe. Predvsem zaščita in reševanje, ker prav ta segment znotraj njegovega resorja je bil na preizkušnji, svoje delo pa je dobro opravil. Potem seveda tudi minister za delo, družino, socialne zadeve gospod Janez Cigler Kralj. Moj dolgoletni sodelavec je po naši oceni pozitivno presenečenje v ministrskem zboru. S svojo ekipo je opravil veliko nalogo, predvsem v domovih za starejše. Je človek s širokim srcem, kar pomeni, da zelo dobro razume stiske ljudi. Seveda ne smem pozabiti tudi še na tretjega našega ministra Jerneja Vrtovca, ki je prav tako razumel da je potrebno prav teh časih izvajati politiko, ki je blizu ljudem. S svojimi ukrepi, kot je na primer znižanje elektrike, je pripomogel, da so ljudje nekako lažje prebrodili prvi val okužb.

Razmere v vladni koaliciji so skozi ves čas pod drobnogledom. Opozicija vladi ne da miru. Kako pa bi ocenili samo klimo znotraj vlade?

Seveda hvala Bogu, da imamo demokracijo, da imamo delujočo opozicijo. Naši politični nasprotniki pravijo, da ni več demokracije, da uvajamo neko diktaturo. Glejte to je retorika, ki ni osnovana na resnici. Če ne bi demokracija delovala potem ne bi bil vsaj začasno priprt podpredsednik slovenske vlade. Neke izkušnje imam iz mandata 2004 – 2008. Tokratna koalicija je seveda bolj politično pisana, kar pomeni, da je potrebno vlagati nekoliko več naporov, da določene zadeve uskladimo. A jih uskladimo, saj veliko komuniciramo. Kar se tiče parlamentarnega dela koalicije lahko rečem, da funkcioniramo dobro, vodje poslanskih skupin celo na prijateljski ravni. Na vladni ravni pa prav tako. Zdi se mi zelo pomembno, da se veliko pogovarjamo in to potem je tudi neko poroštvo za homogenost koalicije.

Tudi jesen bo kot kaže vroča. V Novi Sloveniji pripravljate, da boste vložili več zakonov s področja zdravstva, javne uprave. Kaj konkretno?

Res je predsedniki strank koalicije so se dogovorili in ugotovili, da bi bilo škoda, da bi delo, ki smo ga vlagali v pisanje zakonov, ko smo bili v opoziciji, da bi to kar pustili v predalih. Nekatere izmed teh zakonskih rešitev so izjemno dobre. Mi smo nekaj teh zadev že posredovali koaliciji. Vsi vemo, da moramo marsikaj postoriti na področju javnega zdravstvenega sistema. Nenazadnje tudi evropska sredstva, ki so bila za Slovenijo zelo dobro izpogajana, bodo prioritetno služila sistemu zdravstva. Mi smo pripravili zakon za krepitev javnega zdravstvenega sistema, saj želimo skrajšati čakalne vrste. Na področju davkov smo že posredovali dva zakona na ministrstvo za finance. V bistvu gre za en dvojček, zakon o dohodnini in novela zakona o davku dohodka pravnih oseb, kjer želimo davčno stimulirati donatorje športnim organizacijam.

Jeseni bomo z našimi aktivnostmi nadaljevali. Se pa z vami strinjam, ko pravite, da bo jesen vroča. Imamo zelo močno opozicijo. Želeli bi si, da bi bile naše razprave in trenja v parlamentu na vsebinski ravni, da bi z argumenti zagovarjali vsak svoje stališče, svoje poglede. V zadnjem času s strani opozicije doživljamo udarce pod pas. Ampak kljub vsemu krščanski demokrati vztrajamo na naši poti in seveda vztrajamo na politiki, ker nam je življenje sveto. Na prvo vrsto postavljamo resnico in upamo, da bomo tudi iz parlamenta izgnali laž.

Kako gledate na predloge sprememb medijske zakonodaje?

Moja ocena je, da je glede tega preveč medijskega viharja. Javno smo povedali, da takšna zakonodaja kot je prišla na mizo, natančno takšna za nas ni sprejemljiva. Zato smo tudi dali pripombe. Iz teh pripomb izhaja, da je potrebno predlagano zakonodajo spremeniti. Ravno včeraj pa smo na izvršilnem odboru Nove Slovenije sklenili, da prosimo za mnenje tudi naš strokovni odbor za kulturo. Povabili bodo tudi medijske strokovnjake in potem natančno preštudirali paket medijske zakonodaje, napisali pripombe in te pripombe bodo dejansko poslanski skupini. To bo naša osnova za koalicijsko usklajevanje, ki ga pričakujemo potem enkrat jeseni.

Tudi vi osebno imate zadnje čase precej dela namreč v zadnjem tednu je odmevalo razkritje vpogledov v vaše osebne podatke. Informacijska pooblaščenka pravi, da so pogledali podatke drugega Jožefa Horvata, torej vašega soimenjaka. Kaj pravite vi ob tej interpretaciji?

Najprej moram reči, da je v istem prispevku na portalu informacijske pooblaščenke, informacijska pooblaščenka korektno zapisala, da so pri enem policistu že odkrili, da je nezakonito vpogledoval v osebne podatke. Da pri treh policistih še obstaja sum za to kaznivo dejanje. Seveda meni je policija pogleda v moje podatke preko EMŠO. Teh vpogledov je v zadnjem letu bilo 23. Eden od takšnih je bil, ki me je posebej vznemiril, tik pred polnočnico. Jaz lahko ta trenutek rečem samo to, da preiskava še ni zaključena. Jaz tudi pričakujem, da bo informacijska pooblaščenka pogledala še ostali 22 vpogledov. Mislim pa, da bomo v mesecu avgustu lahko prišli do pravih dejstev. Bi pa rad tudi tukaj ponovil, ker sem bil deležen napadov, da nisem napadal policije. Nikoli in nikdar nisem dejal, da je policija gledala moje osebne podatke nezakonito ali nepooblaščeno, ker tega preprosto ne vem. Pričakujem pa, da je nekdo tej državi, v tem primeru informacijska pooblaščenka, ki jo jaz razumem kot tudi varuhinjo mojih in vaših osebnih podatkov, da bo enkrat zadevi prišla do dna. Čas bo prinesel resnico in raziskava bo natančno pokazala ali so bili ti vpogledi korektni in zakoniti. Če pa so bili nezakoniti, pa morajo biti tisti, ki so to izvajali nezakonito, tudi sankcionirani.

Kaj menite bi bilo lahko v ozadju teh vpogledov? Kakšen interes?

Na nacionalni televiziji ste si lahko ogledali oddajo Tarča, kjer je bila debata prav o vpogledovanju v osebne podatke politikov. Takrat je takratni predsednik socialnih demokratov gospod Židan povedal, da če se to izkaže za resnico, potem je to največja politična afera v samostojni Sloveniji. Na tej točki se jaz z njim strinjam.